НОВОСТИ

Udario pečat srpskoj poeziji, unio novi duh u diplomatiju

11/05/2021

Srpski pjesnik Jovan Dučić (1874-1943), čija je lirika izuzetne versifikacije, jezika i plastičnosti slika udarila pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. vijeka, bio je i član Srpske kraljevske akademije, te uspješan diplomata.

 

Jovan Dučić

Srpski pjesnik Jovan Dučić (1874-1943)

Veliki pjesnik rođen u Trebinju, a stasavao je u Mostaru, gdje je pohađao nižu gimnaziju.

Nakon školovanja u Somboru i učiteljevanja, vratio se u Mostar, gdje 1896. godine sa druga dva velika srpska pjesnika i intelektualca Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem osniva književni časopis “Zora”.

Diplomatsku karijeru započeo je 1907. godine i ostatak života proveo u Carigradu, Sofiji, Rimu, Atini, Madridu, Kairu i Bukureštu.

Od 1933. do 1941. godine prvo je poslanik u Rimu, potom u Bukureštu, gdje je postavljen za prvog jugoslovenskog diplomatu u rangu ambasadora, a do raspada Jugoslavije poslanik je u Madridu.

Pošto je Španija priznala ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku, prekinuvši diplomatske odnose sa Jugoslavijom, u junu 1941. godine Dučić se povukao u neutralnu Portugaliju, u Lisabon, odakle je u avgustu iste godine otišao u američku saveznu državu Indijanu, u grad Geri, kod rođaka Mihajla.

Od tada do svoje smrti dvije godine kasnije vodio je organizaciju u Ilinoisu, čiji je osnivač Mihajlo Pupin 1914. godine, a koja predstavlja srpsku dijasporu u Americi.

Za to vrijeme, pisao je pjesme, političke brošure i novinske članke pogođen razvojem situacije u Jugoslaviji i stradanjem srpskog naroda. Osuđivao je genocid nad Srbima koji je vršila hrvatska ustaška vlada.

Dučić je bio jedan od naznačajnijih srpskih simbolista. Svoju prvu zbirku pjesama objavio je u Mostaru 1901. godine, a drugu u Beogradu 1912.

Pisao je i prozu – nekoliko eseja i studija o piscima, poput “Blaga cara Radovana”, te pisama iz Švajcarske, Grčke, Španije i drugih zemalja.

Njegova “Akta diplomatika” (Diplomatska pisma) objavljena su posthumno u SAD i bivšoj Jugoslaviji.

Umro je u Americi 7. aprila 1943. godine i sahranjen na pravoslavnom groblju Sveti Sava u Libertvilu, američkoj saveznoj državi Ilinois.

U oktobru 2000. godine, pjesnikovi posmrtni ostaci su, prema njegovoj želji, preneseni u Trebinje.

Dučić je bio redovni član Srpske akademija nauka i umetnosti.

Nagrada za pjesništvo “Jovan Dučić” dodjeljuje se svake godine tokom manifestacije “Dučićeve večeri” u Trebinju.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести