НОВОСТИ

УСТАШЕ СУ ПОКЛАЛЕ 20 СРПСКИХ ДЈЕЧАКА И ДЈЕВОЈЧИЦА И ПОСТАВИЛИ ИХ У КРУГ, ЈЕДНО НА ДРУГО У „Дјечијем мртвом колу“ нико није био старији од седам година

01/04/2023

Тог јула 1942. године, у Машвинској шуми, у околини Слуња, десио се један од најужаснијих покоља српске дјеце на Кордуну, од стране војске нацистичке и усташке Независне Државе Хрватске.

 

 

На пропланку је било поређано 20 дјечијих лешева.

 

Било је десет дјевојчица и десет дјечака, распоређених у круг. Ниједно дијете није било старије од седам година. Десет голих, закланих дјевојчица лежело је раширених ножица и ручица спајајући се тако у круг.

 

А на њих су нељуди у црним усташким униформама цинично поређали десет голих дјечака – стомак на стомак. И тако су, у кругу мртвих лежала ова мртва српска дјеца, изложена неописивом иживљавању и прије и послије своје мученичке смрти. Једно на другом, десет парова у круг.

 

Све се догодило у шуми Машвина током усташке офанзиве, у периоду од 18. до 21. јула 1942. године. Тај монструозни злочин назван је “Дјечје мртво коло у Машвини”.

 

Истог дана биће одржани парастос и комеморација за 582 српске жртве које су усташе 31. јула 1942. године масакрирале у Српској православној цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Садиловцу на Кордуну.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести