НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

„Veritas”: ispaljeno 50 projektila na krajiške izbjeglice

20/04/2021

Još niko nije odgovarao za oteti zavičaj i izgubljene živote izbjeglica iz Dalmacije i Like koje su ubijene prije 22 godine u NATO bombardovanju izbjegličkog naselja “Maja” u Bestražinu kod Đakovice na Kosovu i Metohiji, a oni su postali kolateralna šteta u akciji cinično nazvanoj “Milosrdni anđeo”, saopštio je “Veritas”.


Napad bombardera NATO-a na izbjegličko naselje “Maja”, u kojem su bile smještene izbjeglice iz Republike Srpske Krajine i BiH, počeo je u 3.00 časa ujutro 21. aprila 1999. godine.

Na sedam objekata je ispaljeno oko 50 projektila, od kojih su neki direktno pogodili objekte, dok su drugi padali oko njih.

U jednom objektu, koji je direktno pogođen, pronađena su tijela Gordane Ilić iz Gospića /35/ i braće Darka /28/ i Davora /26/ Volarevića iz sela Radašinovci kod Benkovca, dok je osmogodišnji dječak Miodrag Ivančević preminuo u toku ukazivanja ljekarske pomoći.

Prema zapisniku o uviđaju, koji je obavio istražni sudija Opštinskog suda u Đakovici Aleksandar Rajević, konstatovano je da je dječakova smrt nastala “eksplozivnim primarnim dejstvom jakog eksplozivnog talasa i dejstvom sekundarnih efekata /zatrpavanjem/”.

U zapisniku sa uviđaja je navedeno da su Ilićevoj dijelovi projektila presjekli stomak iz kojeg su ispali unutrašnji organi, da je smrt Darka Volarevića nastala kao rezultat destruktivnog dejstva sile ogromne razorne moći, a na glavi nedostaje moždana masa velikog mozga, dok je Davorova smrt rezultat destrukcije moždanog tkiva i krvarenja u lobanji i mozgu.

Nedaleko od mjesta ubistva grupe izbjeglica nađena su trupla četiri konja sa odsječenim dijelovima glava i rasporenim utrobama.

Posmrtni ostaci krajiških izbjeglica sahranjeni su na pravoslavnom groblju Piskote u Đakovici, daleko od njihovog zavičaja, koji su napustili u avgustu 1995. godine spasavajući se u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести