НОВОСТИ

Високи Дечани су живи свједок историје: Једини објекат који чува Кфор, али им је отац Петар захвалан

21/06/2023

У метохијској долини, подно Проклетија, налази се један од најљепших православних светиња из доба владавине Немањића.

 

 

Скоро седам вјекова манастир Високи Дечани су “живи” свједок историје, а у прилог томе иде и сачувана књига посјетилаца из 1924. године која говори о томе да су у том манастиру боравили краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија, затим италијански и немачки официри који су штитили манастир током окупације Краљевине Југославије у Другом свјетском рату, али потписе у књизи утисака су остављали и партизански официри у доба социјалистичке државе Јужних словена, преноси Тањуг.

За све ово вријеме, манастир се нашао безброј пута на мети пљачкаша.

Међутим, како отац Петар каже, њих је занимало само злато, књиге нису дирали.

Тако је остала сачувана Оснивачка повеља манастира, као и 270 турских списа који говоре о самим Високим Дечанима.

И овај метохијски манастир је много пута кроз историју рушен и обнављан, али оно што га чини специфичним је то да црква није оштећена никада, па самим тим може се видети изворна љепота и сјај немањићких задужбина.

Ни 21. вијек није донио сигурнија времена за Дечане.

Од 1999. године нашао се неколико пута на мети вандала, чак је 2007. испаљена минобацачка граната која је погодила манастир.

То је једини црквени објекат у покрајини који и даље чувају припадници КФОР-а.

Отац Петар каже да је веома захвалан италијанским војницима који чувају манастир и да би без њих Дечани били у јако лошем стању.

Додаје да се њихова помоћ не огледа само у томе.

– Италијански КФОР је донирао конзервацију фресака на источном зиду олтара, дали су донацију за дигитализацију фресака, помоћиће и да се доведе интернет кабл који треба да омогући телефонски сигнал у цијелом манастиру што раније није био случај – каже отац Петар.

У љубазност, срдачност, али и у велико поштовање које италијански војници гаје према православној светињи увјериле су се и новинарске екипе.

– Наш задатак је да осигурамо безбједност и слободу кретања. Ту смо да одржимо добре односе са свима у Дечанима, без обзира на националну припадност. Дешавају се понекад изоловани инциденти, али сваким даном радимо да поправимо односе између етничких група на Косову – рекао је он.

Својим сјајем Високи Дечани привлаче многобројне туристе, али и вјернике других религија.

У самој цркви Турци исламске вјероисповести пале свијећу, а на питање Тањуга шта их је надахнуло да то учине, кажу да тиме одају поштовање према таквој светињи и њеном значају који надилази сами православни свијет.

Такви призори додатно оправдавају чињеницу због чега је УНЕСКО Високе Дечане, заједно са Грачаницом, Богородицом Љевишком и Пећком патријаршијом, уврстио у листу свјетске културне баштине.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести