НОВОСТИ

ВЈЕЧИТА НЕПОЗНАНИЦА: Гдје почива деспот Ђурађ Бранковић, посљедњи владар слободне Србије прије њеног коначног пада под турску власт?

10/01/2023

Средњовјековна историја Србије оставила нам је више питања него одговора, а једно од њих је мјесто гдје почива деспот Ђурађ Бранковић.

 

 

Деспот Ђурађ је умро 1456. године у Сребреници под Рудником, и историчари су сагласни да је тај податак поуздан. Међутим, остала је непознаница гдје је деспот сахрањен.

Археолог Димитрије Мадас већ четрдесетак година тврди да му је гроб у црквици у засеоку Иконићи у Славковици крај Љига. Ту је средином 15. вијека, уз западну фасаду цркве, дозидана припрата у којој су, у укопаним каменим саркофазима, сахрањене три угледне личности, вероватно ктитори, подсјећа портал Лепоте Србије.

Откриће масивних саркофага закопаних у нартекс срушене цркве у Славковици било је невјероватно важно. Судећи по изгледу, били су направљени да би били изложени, а онда су из неког непознатог разлога скривени закопавањем у земљу.

Скелете су испитивали војни и судски форензичари и утврдили су да су припадали једном старијем и једном млађем мушкарацу, а трећи старијој женској особи. Међу њеним остацима пронађена је изузетна камеја од оникса, право ремек-дјело минијатурне уметности, са ликом Светог Николе.

У неколико наврата је покушана идентификација ктитора ДНК анализом костију, али за сада неуспјешно.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести