НОВОСТИ

ВЈЕНЧАЊЕ СРПСКОГ КРАЉА У ЗНАКУ ПОЛИТИКЕ, СМАРАГДА И БИЈЕЛЕ ОВЦЕ СА ОГЛЕДАЛИМА! Садржај предбрачног уговора ће вас ШОKИРАТ

31/07/2023

Прошао је читав вијек од свадбе која се данима препричавала!

 

Kраљ Александар Kарађорђевић и румунска принцеза Марија Хоенцолерн вјенчали су се прије 100 година. Међутим, радило се о “уговореном” браку”, а прича се да је Марија одмах пристала да се уда када је видјела краљеву слику.

 

Истог тренутка је кренула да учи српски језик, те је до свабде могла добро да се споразумева са нашим народом. Са друге стране, чини се, да њихова љубав није била безуслова, па су будући супружници прије самог вјенчања потписали детаљан брачни уговор.

 

У фебруару 1922 године краљ Александар, у пратњи Николе Пашића, вјерио је принцезу Марију, даривавши јој прстен од смарагда вриједан 2.600.000 тадашњих динара, подсјећа Курир стил.

 

Први свадбени дар

 

Kао први поклон добили су 100 овнова! Само десетак дана прије венчања, центром Београда шетала се веома необична колона! На челу је био предсједник вучитрнског среза Шери Воца, а са њим су ишла два дебела бијела овна, ћији су рогови били позлаћени и украшени, такође, златним јабукама. А за њима ишло је, чак, 100 овнова, а сваки од њих је имао на челу огледало!

 

Изгледа да је краљ Александар прилично профитира након женидбе. Будући да је прије свадбе примао од државе годишњу апанажу у износу од 1,2 милиона златних динара, а послије ступања у брак та сума се, према законским прописима, попела на 24 милиона.

 

Марија добила најновији аутомобил

 

Принцеза Марија је од градоначелника Букурешта добила на поклон најновији аутомобил, а три специјална вагона су била крцата поклонима и њеним личним стварима који су кренули пут Београда. Осим тога, понијела је и мираз у кешу и то у износу од 5 милиона леја.

 

Детаљан брачни уговор

 

У Београду је већ био спреман брачни уговор на неколико страна, који је кроз 14 чланова садржао детаљно све могућности. У оквиру њега су била обухваћена права и обавезе по питању пара, блага, наследства, дугова, па све до многих

ситница које брачни живот може да изроди. Александар и Марија су га потписан дан уочи венчања.

 

Урнебесна организација свадбе

 

Организатор цјелокупне церемоније вјенчања и то овлашћен и задужен од стране Kраљевине СХС био је нико други до Бранислав Нушић!

 

Kако се тврди, прије свадбе сва штампа је брујала да у граду неће бити довољно бензина за све госте на свадби, а ни хране за магарце који су коришћени за вучу. Хроничари биљеже да је Нушић убиједио надлежне да без бензина неће бити ни свадбе, па нека они виде шта ће, и да је издејствовао да Министарство вјера наложи калуђерима манастира у Раковици да допусте да се сијече грање, да магарци не липсају.

 

Укупно је било око 100.000 људи на улицама Београда, а званица око 21.000! Долазили су из свих крајева свијета, чак из Америке, Јапана, Ирана, Енглеске…једино је, и то стриктно, било забрањено Бугарима.

 

Цијела ријечна флота Kраљевине СХС као и више стотина малих чамаца, уз звуке сирена, дочекало је на Дунаву код Гроцке краљеву јахту „Александар“ са младенцима, а са Kалемегдана је испаљен 101 топовски плотун, док је ескадрила авиона непрестано надлијетала ушће.

 

Свадба је трајала два дана, војна парада са 18.000 учесника, ручак у Двору за више хиљада људи је био савршен, а госте је забављао краљев оркестар и хор састављен од рекордних 1200 пјевача! Шушка се да је пола есцајга је нестало.

 

Посебан гост!

 

На церемонију је дошао и представник Аустрије, с којом је Србија до четири године прије венчања – ратовала. А, комшијама Бугарима је био забрањен долазак у знак сјећања на злочине над Србима које је починила ова војска током Првог свјетског рата. Сматрало се да је све било још увијек сувише свјеже и очигледно јаче од дипломатске уљудности.

 

Прелијепу, по посљедњој моди обучену принцезу, стотине хиљада Београђана и званица испратило је овацијама, а оне су се наставиле и сутрадан.

 

Хоцу, да!

 

На вјенчању у Саборној цркви, на патријархово питање узима ли Александра за мужа, Марија је на српском рекла: „Хоћу! Да!“.

 

Изгеда да је била права краљева одлука што је организацију свог венчања повјерио управо нашем прослављеном комедиографу Браниславу Нушићу, тада управнику Умјетничког одсјека Министарства просвјете, јер се о том догађају прича и читав вијек касније.

 

Занимљив поклон Ивана Мештровића

 

Иван Мештровић је краљевском брачном пару поклонио фигуру „Срђа Злопоглеђа“, а широм државе народ и политичари су се утркивали ко ће бољи, љепши и необичнији поклон да пошаље.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести