НОВОСТИ

ВЛАДАЛИ ВИШЕ ОД 200 ГОДИНА! Династија која је свима позната, али ових пет ствари о Стефану Немањи ријетко ко зна!

13/10/2023

Немањићи су били сјајни познаваоци умјетности и књижевности, а одувијек су се трудили и његовали културне споменике и градили нове цркве и манастире.

На промоцији књиге “Немањићи биографија”, аутора Луке Мичете у Скупштини града Београда, откривене су неке мање познате, занимљиве чињенице о овој владарској породици.

 

Немањићи су династија која је изњедрила 11 владара, од чега су седморица били свеци, а петорица су напустили свијет као монаси. Немањићи су владали 205 година.

 

Још једна мање позната чињеница коју многи не знају јесте да су сви Немањићи имали сјајне жене. Њихове супруге су биле изузетно цијењене и имале су важну

улогу у свакодневном, али и политичком животу државе. Међутим, мало ко је размишљао о томе какве су биле мајке.

 

Важили су за најуспјешније владаре српске историје, изузетне војсковође и ктиторе.

 

Занимљивост је и то да је Стефан Немања са 62 године добио трећег сина Растка, док је његова жена Ана имала 42 године када је родила Растка.

 

Мало ко зна и да је велики жупан Стефан Немања са 84 године отишао на Свету Гору, а црква Светог Николе у Куршумлији је најстарија задужбина великог жупана, наводи Експрес.

 

У постаменту споменика Стефану Немањи налази се родослов лозе Немањића.

 

Најављено је и да ће, након подигнутог споменика Стефану Немањи, ускоро бити подигнут и споменик краљу Драгутину, за вријеме чије владавине је Београд постао престоница Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести