НОВОСТИ

Vladika Joanikije: Kosovo je naše duhovno ognjište

12/05/2021

Stradalno, ali slavno i blagosloveno Kosovo je srpsko duhovno ognjište, istakao je danas Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

 

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

I tako držimo jedinstvo kao što smo ga uvijek držali sa našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, sa Pećkom patrijaršijom, sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Prizrenom, Devičom i sa ostalim svetinjama na Kosmetu”, naglasio je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Vladika je rekao da je Sveti Vasilije uzeo ulogu da okuplja narod oko svoga ćivota.

 

“Kao što je Sveti Sava ranije okupljao srpski rod, oko ćivota svoga, koji je bio u manastiru Mileševa, u carskoj zadužbini, a Sveti Vasilije ovdje u ostroškoj pešteri”, naveo je vladika Joanikije.

 

Njegovo preosveštenstvo je naglasio da svi vole da dođu da se poklone moštima svetiteljevim, da ga cjelivaju, dodirnu, da se nađu baš na tom mjestu, pored ćivota Svetoga Vasilija.

 

“Oni koji ne mogu doći, a prizovu ga iskreno, on ima tu blagodat i tu slobodu u Gospodu, da svuda stigne i pomogne, pa čudotvori i tješi, i hrabri i podiže”, istakao je vladika Joanikije.

 

Episkop Joanikije je rekao da i u ove dvije godine, od kada je počela zaraza virusom korona, ljudi pristupaju.

 

“A, niko nije lud, ni od vlasti, ni od sveštenstva, da brani bilo kome u ova vremena, da zabrani da pristupa ćivotu Svetog Vasilija, jer dobro znamo za njegova čudesa i za veliku iscjeliteljsku moć jer su se mnogi ovdje izliječili”, podsjetio je vladika.

Njegovo preosveštenstvo je rekao da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju da je više nema.

 

“Samo mi da se popravimo”, napomenuo je vladika Joanikije.

 

Njegovo preosveštenstvo je naveo da su ove stege i nevolje pomogle ljudima da se vrate jednostavnosti, u kojoj je ljepota i snaga.

 

Vladika Joanikije je iskazao zahvalnost vladikama raško-prizrenskom Teodosiju i bihaćko-petrovačkom Sergiju, dragoj braći koja su došla sa velikom ljubavlju.

 

“Vladika Teodosije sa raspetoga, stradalnoga, ali blagoslovenoga, slavnoga, sa našega duhovnoga ognjišta Kosova i Metohije, i neka ga Bog nagradi za njegovu ljubav jer je uvijek sa nama i on i sveštenstvo i narod sa Kosova i Metohije. Dolaze nam braća i sestre sa Kosova i Metohije u Crnu Goru i mi često idemo i smatramo kao dar Božiji kad nas Bog udostoji da pristupimo svetinjama na Kosmetu i da se pred njima pomolimo pred ćivotom Svetog Stefana Dečanskog”, naglasio je vladika Joanikije.

 

Episkop Joanikije je naglasio da NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije donosi veliku ljubav i naveo da u BiH ima oko 40 hramova posvećenih Svetom Vasiliju Ostroškom.

 

“A, sjećamo se kako je to bilo prije tridesetak godina, stariji se sjećaju, a mlađi neka čuju, najviše nam je dolazilo naroda iz BiH. I trebalo je gledati vjeru tog naroda napaćenog, srpskog stradalnog, kako je pristupao moštima u teškim komunističkim vremenima i bio vjeran Svetom Savi i Svetom Vasiliju”, istakao je vladika u besjedi.

 

Vladika je pozdravio i predstavnike Vlade Srbije – ministra Nenada Popovića, poslanika Narodne skupštine Srbije Jovana Palamića i direktora Kancelarije za vjere u Vladi Srbije Vladimira Roganovića, Hercegnovljanina, a sada uglednoga čovjeka iz Beograda.

 

“Neka vam je na zdravlje i na radost i na spasenje ova sveta služba, koju smo danas služili u spomen Svetog Vasilija Ostroškog i u spomen 350 godina od njegovog svetačkoga i blaženoga usnuća”, rekao je vladika Joanikije.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести