НОВОСТИ

Вуковић: Влада Српске да заштити права Срба у ФБиХ

17/01/2024

Предсједник Удружења војних пензионера Републике Српске Раде Вуковић сматра да Влада Републике Српске треба да заштити права Срба у ФБиХ како би добили реалну тржишну цијену за станове у том ентитету и да се то питање ријеши у договору са Владом ФБиХ.

Вуковић је оцијенио да је неправедан и некоректан Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право које је утврдила Владе ФБиХ и упутила у парламентарну процедуру.

 

– Људи који још нису вратили станове у ФБиХ су оштећени. Требало је да донесу сличан закон као у Републици Српској гдје су углавном враћени станови носиоцима станарског права – истакао је Вуковић.

 

Он је рекао да у ФБиХ има око 200 војних станова на које право нису вратили војни пензионери бивше ЈНА и Војске Репубилке Српске.

 

Влада ФБиХ је 9. јануара у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

 

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

 

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести