НОВОСТИ

ЗА ТАЈНИ ГРАД У ЈУГОСЛАВИЈИ ЗНАЛО САМО 5 ЉУДИ, ПОСЛИЈЕ РАТА СВЕ ОДНИЈЕТО: Градили га робијаши ноћу за краља, а коришћен само једном

06/04/2023

Тајни подземни град “Камена дјевојка” саграђен је у строгој тајности, а тачна намјена и план коришћења остали су до данас непознати.

 

 

Тајни подземни град под именом “Камена девојка“, чију градњу је наредио краљ Александар Карађорђевић 1931. године. Налази се у Малом Зворнику, а за његово постојање тада је знало само пет људи. Подземни лавиринт су копали и бетонирали робијаши, довођени и одвођени ноћу, тако да нису знали ни гдје се налазе, ни шта граде. Тачна намјена и план коришћења остали су до данас непознати, јер документи о овом тајном пројекту досад још нису откривени.

 

Подземни град дуго је био затворен за јавност, а откако су његова врата 2011. године отворена за туристе, посјетило га је више од 20.000 људи. За потпуну реконструкцију тајног града, из кога је послије рата однијето готово све, потребно је много новца, а дио средстава обезбиједиће Министарство туризма.

 

Зидан је у тајности и са намјером да буде ратно командно мјесто краља Александра Првог Карађорђевића, Подземни град годинама је чекао на реконструкцију, подсјећа Мондо.

 

“Ово је један од најзначајнијих објеката на територији општине Мали Зворник самим тим што је ово једини објекат такве врсте који је краљевска породица Карађорђевић радила на територији бивше Краљевине Југославије“, рекао је Војислав Стаменковић из Кабинета предсједника општине Мали Зворник.

 

Тајни град је смјештен у брду у близини пјешачког моста који спаја двије обале Дрине. Градили су га затвореници, који су довожени ноћу са повезом преко очију, како не би могли да запамте локацију.

 

Подземни град простире се на око 5.000 квадратних метара, у којима је смзештено око хиљаду и по метара ходника и око 70 просторија, а требало је да приме између три и пет хиљада људи.

 

“Камена девојка“ је коришћена само једном. У њој је своје посљедње дане у Србији провео краљ Петар Други Карађорђевић прије одласка у избеглиштво.

 

Општина Мали Зворник је тек 2013. године успјела да Камени град пренесе у своје власништво. Са скромним буџетом урадили су осветљење, а у наредном периоду урадиће и пројекат за реконструкцију коју ће финансирати Министарство туризма.

 

За почетак биће урађена хидроизолација и обновљена просторија у којој је одржана посљедња сједница Владе прије одласка краља у изгнанство.

 

“Ми ћемо ове године почети са озбиљном реконструкцијом тајанственог града Карађорђевића и надам се да ће први туристи озбиљније моћи да уђу и виде овај објекат, упознају се са историјским детаљима већ током ове године“, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

 

У реконструкцију Поџемног града, Малозворничани полажу велике наде. Идеја је да “Камена девојка“ буде не само туристички бренд Малог Зворника но и цијеле Србије.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести