НОВОСТИ

За злочине у Бужиму укупно 36 година затвора

04/03/2024

Суд БиХ изрекао је пресуду којом су седморица бивших припадника Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина почињеног 1994. и 1995. у Бужиму над заробљеним припадницима Војске Републике Српске, те припадницима Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна и њиховим симпатизерима.

 

 

Вахид Бајрактаревић осуђен је на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хусан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора. Неџад Бапић ослобођен је по свим тачкама оптужнице.

Они су осуђени за злочин који су почнили у импровизованом затвору који је био смјештен у бившем хотелу “Радоч” у Бужиму од новембра 1994. до аугуста 1995. године и то Нанић, у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић, те Самир и Хусеин Исаковић, као припадници Војне полиције ове бригаде.

Злочини су почињени над заробљеним припадницима Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне те симпатизерима НОАПЗБ-а, преноси “Бирн”.

Бајрактевићу, који се једини од оптужених није појавио на изрицању пресуде, у казну ће бити урачунато вријеме спроведено у притвору.

Суђење у овом предмету почело је 15. марта 2016.

С њима је био оптужен и Мехмед Алешевић, али је поступак против њега раздвојен, те је 2022. правоснажно осуђен на пет година затвора.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести