НОВОСТИ

ЗАДУЖБИНА ВЛАДИКЕ НИКОЛА ВЕЛИМИРОВИЋА Овај манастир зову српски Острог, а ево и зашто

05/02/2024

Света тајна Јелеосвећења ослобађа душу свега лошег, чак и онога што смо заборавили, а уз истинску вјеру, свака болест бива излечена.

Да ли сте некада чули за Свету тајну Јелеосвећења?

 

То је заправо Света тајна која подразумева неколико моћних молитава свештеника и помазивање болесних освећеним уљем (јелејем).

 

Кроз ово уље дјелује Божја благодат, па тијело оздрављује која год да га је бољка обузела, а душа се чисти од свих гријехова, чак и оних заборављених.

 

Овом Светом тајном лечи се тијело од његове немоћи и чисти душа од њених гријехова, кажу свештена лица, преноси Стил/Курир. Међутим, Јелеосвећење врши се у црквеним храмовима само понекад, изузев једног манастира у којем се одржава често – манастира Лелић.

 

Храм који се налази у истоименом селу надомак Ваљева у народу је познат као српски Острог. Разлог томе јесте то што овај манастир исцјељује и душу и тело, исто као и Острог у Црној гори, манастир Светог Василија.

 

Родно је место и задужбина владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира, а у крипти манастира чувају се његове мошти, које вјерници имају прилику да цјеливају недјељом. Ту су и личне ствари владике и његова богословска тумачења, која се чувају у музеју у склопу манастира.

 

Осим предивне литургије за опроштај гријехова и излечење тијела, у којој сваке године ужива око 100.000 вјерника, ако посјетите манастир Лелић, сигурно ћете уживати и у погледу на необичан иконостас, а нарочито у сцени страшног суда. Читав изглед споља и изнутра осмислио је лично владика Николај и од тада се ништа није мијењало у изгледу манастира и цркве.

 

У порти се налази и велики звоник и црквени дом, а ту је и занимљив “посао” којим се баве монаси, на челу са игуманом манастира Авакумом.

 

Наиме, они већ 50 година праве мед, који важи за најукуснији мед у цијелој Србији. Монаси праве багремов, ливадски и шумски мед, као и мед са копривом, а по њихов производ долазе људи из цијеле Србије.

 

“Мед са копривом користи се као додатак исхрани. Препоручује се за побољшање општег стања организма, за подизање нивоа хемоглобина у крви, потив замора и исцрпљености, тврди лично игуман Авакум.

 

Да ли је у питању то што се пчеле чувају у потпуно чистој средини нетакнуте природе или то што их монаси његују са пуно љубави и вјере, свако ко је пробао тврди да је то заиста најљепши мед који су икада пробали.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести