НОВОСТИ

ЗАКЛЕЛИ СУ СЕ НА ВЈЕРНОСТ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ, АЛИ… Ово нас је коштало више милиона глава! Југословенство умјесто српства – брутална историјска заблуда?!

29/09/2023

Прва заједничка држава Јужних Словена, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, проглашена је пре 102 године.

 

Јавност недовољно зна да је већина срезова на простору БиХ, након ослобођења од Аустроугарске, прогласило директно уједињење са Краљевином Србијом, али до тога никада није дошло.

 

Уместо да се територијално прошири, на шта је имала право према Лондонском уговору из 1915, Србија ствара заједничку државу и омогућава Хрватима, Словенцима и другим народима да “претрче” у табор побЈедника.

 

Како би данас изгледала БиХ и цијели Балкан да је у јесен 1918, након што је српска војска протјерала аустроугарског окупатора, и да је била испоштована већинска воља народа да се присаједине Краљевини Србији. Чак 42 од укупно 54 среза тада је прогласило директно уједињење, попут фочанског или бањалучког.

 

Данас нестварно звучи и податак да је срез Љубушки, у коме је према попису из 1910. било 92 одсто католика, шест одсто муслимана и свега проценат православаца, тада изјавио оданост круни Карађорђевића.

 

– Срески одбор Љубушки са тим националним саставом послао је телеграм српској влади у коме се саопштава да се “од данас сматрамо нераздруживим дијелом Краљевине Србије – рекао је Драган Мастиловић, историчар.

 

Историчари сматрају да је почињена огромна грешка што у дјело није спроведено присаједињење Краљевини Србији, јер је умјесто тога формирана је Краљевина СХС. Срби су српство замијенили југословенством.

 

– Управо у Југославији послије 1918. долази до стагнације српске националне идеје зарад југословенске идеје и заједничке државе, док код других народа долази до хомогензације, на пример код Хрвата – истиче историчар Предраг Лозо.

 

Мастиловић додаје да се “не можемо отети утиску да је српски народ у том тренутку ушао једну врсту југословенске магле и када је на крају 20. вијека изашао из те магле, схватио је да му недостаје пар милиона живота, националне територије и нацинална свијест”, наводи РТРС/Информер.

 

Народ је одмах знао, а српска политичка елита тек касније схватила, да је југословенство велика заблуда у Другом свјетском рату скупо плаћена. Ни након

тог страдања није исправљена. Већина Срба наставила је да живи као Југословени и тек 90-тих тадашња српска политичка елита исправља грешке и ствара Републику Српску, као гарант опстанка Срба западно од Дрине.

 

Изродили највеће злочинце, којих су се грозили чак и нацисти!

 

Колику су грешку направили Краљ Александар, Никола Пашић и екипа можда баш најбоље илуструје Љубушки!

 

Љубушки срез је дао Хрватској и највеће злочинце- србоубице, усташке министре, бројне официре, заповједнике легија и логора смрти. Најпознатји је Вјекослав Макс Лубурић, над чијим су се злочинима згражвали чак и нацити.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести