НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ЗАПАМТИТЕ ОДГОВОР СРПСКОГ ВЛАДИКЕ И СВЕ ЋЕ ВАМ СЕ САМО КАЗАТИ У ТЕШКИМ ТРЕНУЦИМА: Што се побожни муче, а неправедни напредују?

30/05/2023

ЛОШЕ, чини се, често побјеђује добро, неправда је јача од правде, и млади умиру… Многи се питају због чега је то тако и како да успоставе баланс. Како остати добар и неискварен у свијету у којем је све више неправде?

 

 

Владика Николај Велимировић студиозно се бавио овом темом и питањем због чега неправедници напредују у животу, докле им све иде тако добро, иако то нису заслужили.

За све оне који вјерују да лоше пролази боље од доброг у животу, имао је важну поруку коју је до детаља образложио.

“И шта им бива на крају, њима и породу њиховом? Јеси ли се то питао?

Нека се не спотичу мисли твоје кад видиш да се неко хвалише снагом, а заборавља Дародавца снаге. Сјети се како је охоли и хвалисави Голијат погинуо од праћке једног дјечка, Давида, подјећа Нпортал.

Нека се не збуњује срце твоје кад видиш да се неко богати неправедним путем. Јешће и неће се наситити; отимаће и неће му бити доста. Сјети се богатих Содомљана, како су у једном часу засути огњем и пепелом са свим богатством својим.

Ти си хришћанин, а хришћанин посматра догађаје на дугој линији, у цјелини, а не дјелимично. Напредак неправедника хришћанин не цијени као неки свршен догађај, него чека да види шта ће даље доћи. Он зна да неправедник не напредује ни својом снагом ни својом памећу, него само зато што му Бог попушта да напредује, е да би се кад-тад сјетио Бога.

Јер је неисказано милостив Бог наш, и допушта неправедницима оно што они желе, е да би се кад-тад досјетили да је то од Бога и застидјели се неправде своје, и поправили. Богу су мили покајници: врло су Му мили они који се скрушено кају за неправедна дјела своја.

Није Створитељ као твар, да увијек одмах казни чим неко крене кривим путем. Он чека да се залутали сам врати на прави пут. Он гледа и ћути. Чека и не доцни. Чудан је у мудрости, пречудан у милости Својој. Због тога видовити Псалмист усхићено говори Господу: Судови су твоји бездна велика. Ко ће испитати сву бездну Божијег промисла?

Неразумни се љуте што Бог не управља свијетом по њиховом разуму, а разумни се паште непрестано да уђу у Божији разум. Тешко је понекад и најразумнијем разумјети зашто једном човјеку бива овако, а другом онако: зашто млад и жељан живота умире, док стар и жељан смрти живи: зашто се побожан мучи, а безбожан благује.

И најсвјетије душе понекад су се збуњивале пред загонетком догађаја.

У свештеном предању записан је овакав случај: Умро неки гријешан богаташ, чији су гријеси били јавни за свакога, и његов погреб био је свечан, са епископом и многим свештеницима. Ускоро затим нападне хијена на једног испосника у пустињи и растргне га.

Монах неки, који је гледао и онај свечани спровод грешника и крваве остатке праведника, у забуни својој заплаче се и узвикне: “Господе, како је ово и зашто? Како да онај грешник има и благ живот и благу смрт, а овај праведник горак живот и горку смрт?” На то му се јави ангел Божији, па објасни: Онај зли богаташ имао је у животу само једно добро дјело, а овај испосник имао је само један тежи гријех.

Свечаним и почасним спроводом Свевишњи је хтио исплатити злом богаташу оно једно добро дјело, те да нема ништа више очекивати у ономе свијету; а грозном смрћу испосника хтио је овоме изгладити и онај једини грех, да би му дао пуну награду на небесима.

Због тога ти размишљај о судовима Божијим и положи сву наду у Створитеља свога.

“Немој се жестити гледајући неваљале; немој завидјети онима који чине безакоње”, тако пише праведни цар Давид, кога је дуго и много мучило оно што и тебе мучи, док му Господ није открио кроз разум да разуме.

Исти он изговара и ово утешно искуство своје: “Бијах млад и остарјех, и не видјех праведника остављена нити дјеце његове да просе хлеб”.

Читај често Псалтир, па ћеш и разумјети и утешити се. Мир ти и благослов од Господа”, навео је владика.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести