НОВОСТИ

ЗБОГ ЧЕГА СЕ ГРОБ ОЦА ТАДЕЈА СМАТРА ЧУДОТВОРНИМ: Уз молитве сигурно оздрављење

14/04/2023

Отац Тадеј још за живота стекао је глас поузданог пророка, прозван је „далековидац“ и „јасновидац“, а његов гроб данас се сматра чудотворним.

 

 

Прије пет година на сајту Јутјуб објављено је свjедочанство о јединственом догађају. Наиме, уочи Васкрса 2013. године, портрет прислоњен уз надгробни споменик некадашњег игумана манастира Витовница, оца Тадеја, проплакао је! Према свједочењима вјерника који су се тада затекли у порти манастирске цркве, сузе су „шириле рајски миомирис“, а они који су овом чину присуствовали, осетили су „невјероватну благост“.

Манастир Витовница, задужбина краља Милутина, основан је крајем

тринаестог вијека. Подигнут је у знак захвалности за побједу над бугарским одметницим татарског поријекла Дрманом и Куделином, који су годинама харали овим крајевима. Претпоставља се да је тако означена и крајња граница српске државе тога времена.

Манастир је, као и остале српске светиње, кроз историју трпио разарања

и пљачке, а тек средином 19. вијека потпуно је обновљен. Међутим, и послије тога пријетило му је гашење због подозрења комунистичких власти и малог броја монаха, али га је, упркос свему, одржао архимандрит Тадеј.

Рођен 1914. у селу Витовница под именом Томислав Штрбуловић, замонашио се 1935. године у манастиру Горњак. Од 1939. до 1955.године боравио је на Косову, а по повратку у Браничевску епархију отишао је у Горњак и тада преузео духовну бригу и о манастиру Витовница, чији ће игуман доцније постати. Преминуо је 2003. године, подсјећа портал Извор.

Написао је књигу „Какве су ти мисли, такав ти је живот“, у којој говори о духовним врлинама, а за живота је стекао глас поузданог пророка (прозван је „ далековидац“ и „јасновидац“), и исцелитеља. На интернету се данас могу наћи пророчанства оца Тадеја, али је њихова аутентичност сумњива – изгледа да су накнадно дописивана зарад подупирања неких политичких снага. Познат је, такође, и „лијек за рак оца Тадеја“, али потврде о његовој ефикасности нема.

У народу је раширено вјеровање да су молитве на гробу оца Тадеја у дворишту манастирске цркве у Витовници исцелитељске. Посебно су благотворне за душевно стање.

ЉЕКОВИТА И ВОДА

Манастир Витовница налази се на обали истоимене рјечице, а удаљен је десетак километара од Петровца на Млави. Осим гроба оца Тадеја, сматра се и да вода са извора Светога Јована, уз манастирске зидине, има љековиту моћ и помаже у оздрављењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести