НОВОСТИ

Зборник о геноциду над Србима

21/05/2021

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи са Центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске и Удружења историчара Републике Српске “Милорад Екмечић”, објавио је Зборник докумената “Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату”.

 

Злочини геноцида над Србима у Сребреници

Зборник докумената “Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату”

 

Из Филозофског факултета Пале наводе да је на 400 страница Зборника сабрано 140 архивских докумената који недвосмислено свједоче о томе како су јединице из Независне Државе Хрватске током Другог свјетског рата у сребреничком срезу убиле 1.076 одраслих мушкараца, 546 жена, 210 стараца и 430 дјеце.

Од укупног броја жртава сребреничког среза у Другом свјетском рату, њих 3.281, православни Срби су чинили око 68 одсто, што значи више од двије трећине свих жртава.

“Највише њих убијено је из ватреног оружја – 1.129, објешено девет, заклано ножем 663, измрцварено разним методама мучења 348, умрло касније од последица мучења 95 и убијено у логорима 18”, истиче се у саопштењу.

Зборник је настао као резултат истоименог научног пројекта који су реализовали наставници и сарадници Катедре за историју и археологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је суфинансирало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести