НОВОСТИ

Здравствено стање генерала Младића веома тешко

05/11/2023

Здравствено стање српског генерала Ратка Младића је веома тешко и треба предузети хитне мјере како би му се помогло, рекао је његов син Дарко Младић.

 

– Два од три љекара које смо тражили су га обишли и извјештаји су достављени у Хашки трибунал, као и захтјеви. Очекујемо у другој половини овог мјесеца да га још један љекар прегледа. Лијечење које тамо има је испод оптималног – рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је генерал забринут због глобалних дешавања, али и ситуацијом на просторима Балкана, посебно Републици Српској и Србији.

Младић је за потезе Кристијана Шмита рекао да је Повељом УН експлицитно забрањено мијешање у унутрашње послове земаља, без обзира да ли неко има или нема мандат високог представника.

– Дакле, посебним члановима је забрањена нека врста туторства и овога што се покушава у Републици Српској са наметањем закона. То није почело од Шмита, само је нажалост сада ескалирало – појаснио је Младић за АТВ.

Он сматра да ниједан високи представник није имао право да премошћује вољу народа, да намеће законе.

– Потези којима смо свједоци посљедњих неколико мјесеци иду у првацу ескалације. Нама се историја поновила деведестих као трагедија, сада се понавља као фарса – сматра Дарко Младић.

Он је навео да су санкције правно, дипломатско и економско насиље над Републиком Српском које траје у континуитету да би се она развластила од права која јој припадају Дејтонским споразумом.

Када је ријеч о америчким санкцијама руководству Републике Српске и процесу који се води пред Судом БиХ против предсједника Српске, Младић је рекао да је то само још један од инструмената који се понављају као некаква фарса.

– Имамо проблем што у једној сложеној држави као БиХ постоје нереални апетити једног дијела БиХ, због тога што добијају подршку са стране и одвлаче нас од нормалног рјешења за суживот које је тако скупо плаћено – рекао је Младић.

Говорећи о захтјеву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да се архивска грађа Хашког трибунала пребаци у Сарајево, Младић је навео да би она требало да се врати тамо одакле и потиче, да нема потребе да се централизује, већ да буде доступна свима.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести