НОВОСТИ

Преминуо Жељко Грујић, некадашњи главни и одговорни уредник агенције Срна

04/09/2022

Некадашњи главни и одговорни уредник Новинске агенције Републике Српске – Срна, књижевник и публициста Жељко Грујић преминуо је у 61. години на Палама.

 

Жељко Грујић

Жељко Грујић

 

Жељко Грујић рођен је 1961. у Сарајеву, а живио је и радио на Палама.

Од почетка рата био је запослен као новинар у Срни, а од 1994. до 1997. био је главни и одговорни уредник Агенције. Почетком 2000. године повлачи се из новинарства, а од 2004. наставља професионални рад у Народној библиотеци на Палама у којој је покренуо Завичајно одјељење, једно од најбољих у Републици Српској.

Грујић је био члан Удружења књижевника Републике Српске. Објавио је збирке поезије “Сонети саучешћа”, “Руже Јерихона”, “Стид и мјесечина”, те књигу публицистичких текстова “Крстоноше и сизифовци”. Његова посљедња књига носи назив “Уби ме нејака ријеч”, објављена у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На Сарајевским данима поезије 2001. године добио је награду “Пјесник – свједок времена” за “Руже Јерихона”, а ова збирка поезије проглашена је и најбољом књигом пјесама у Републици Српској која је објављена у 2000. години.

На “Видовданским пјесничким сусретима” на Сокоцу 2018. године добио је “Видовданску повељу” за збирку пјесама “Стид и мјесечина”.

Жељко Грујић биће сахрањен данас у 15.00 часова на гробљу у селу Костреша код Пала.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести