НОВОСТИ

Укинута шокантна пресуда за силовање трудне Српкиње, суђење враћено на почетак

29/10/2021

Апелационо вијеће Суда БиХ уважило је жалбу Тужилаштва БиХ и укинуло шокантну првостепену пресуду овог суда против бившег припадника Прве муслиманске бригаде Зворник тзв. Армије БиХ Адема Костјеревца који је био оптужен за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

 

Адем Костјеревац

 

Из Тужилаштва БиХ потврђено је за наш лист да је поступајући тужилац у овом предмету Миланко Кајганић, који је недавно именован за в.д. главног тужиоца БиХ, половином априла поднио жалбу на одбијајућу пресуду.

“Тужилаштву БиХ је 26. октобра достављено рјешење којим се уважава жалба, те се одбијајућа пресуда у цјелости укида и одређује одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ. Након доношења пресуде Апелационог одјељења Суда БиХ, јавност ће бити благовремено обавијештена”, наведено је у одговору на питања Гласа.

Подсјећамо, Суд БиХ изрекао је половином марта ове године јединствену и до тада невиђену пресуду којом је одбијена оптужба против оптуженог Костјеревца уз образложење да нису испуњени услови за вођење кривичног поступка, јер током истраге он није испитан у складу с прописима.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић оцијенио је тада као посебно шокантно то што је жена коју је Костјеревац силовао током поступка позивана два пута да даје исказ и присјећа се траума кроз које је прошла, да би послије њеног свједочења суд изрекао шокантну пресуду.

“Зашто суд није вратио оптужницу на дораду ако цијени да је непотпуна или неваљана? Нису тачне тврдње да од оптуженог изјава није узета у складу са законом, јер испада да неко одавде треба да одређује како ће агенти ФБИ-ја саслушати осумњиченог”, рекао је Којић.

Он је јуче поздравио пресуду Апелационог одјељења Суда БиХ.

“То улива мало наде да у тим правосудним институцијама ипак постоји дјелић правде, макар за силоване Српкиње”, оцијенио је Којић.

Бањалучки адвокат Александар Јокић, који је оцијенио да је у случају да буде потврђена првостепена пресуда потребно потегнути питање одговорности поступајућег тужиоца и судије који је потврдио оптужницу, каже да изгледа да није било пропуста поступајућег тужиоца.

“Ипак не бих прејудицирао исход поступка, а не могу детаљније коментарисати ни одлуку Апелационог вијећа јер је нисам прочитао, али што се тиче поступка, сада смо скоро па на почетку”, оцјењује Јокић.

Оптужница
Адема Костјеревца оптужница терети да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде Армије БиХ у периоду од 18. септембра до 4. октобра 1992. године жену српске националности у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио на сексуални однос. У оптужници се наводи да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Суђење је почело у јулу 2020. године, мјесец дана након што је изручен из САД у БиХ.

Остале Вијести