НОВОСТИ

Адамовић: Oчито им се жури јер Швраки истиче мандат

21/08/2021

Владо Адамовић, адвокат главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, рекао је Срни да је за одлуку Високог судског и тужилачког савјета БиХ који је одбио захтјеве за изузеће чланова Другостепене дисциплинске комисије ВСТС-а Махмута Швраке и Мустафе Шабића сазнао из новина и да је очито да им се жури због чињенице што једном од чланова ове комисије, Махмуту Швраки, истиче мандат.

 

Владо Адамовић

Владо Адамовић, адвокат главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић

 

Ако су на телефонској сједници разматрали морам их упозорити да се оваква озбиљна питања не рјешавају телефонском сједницом – истакао је Адамовић.

Он је рекао да је у међувремену у “Ослобођењу” изашао чланак у којем се тврди да се он изражавао “шовинистички и увредљиво” у жалби што, како истиче, није тачно.

– Желим јавно одговорити да тужилац и замјеник предсједника ВСТС-а Биљана Симеуновић не распознаје појмове увреде и шовинизма – нагласио је Адамовић.

Он је констатовао да је “потпуно јасно да неко из неког разлога жури”.

– Иако је рок на жалбу за изузеће осам дана како су они назначили, ипак је то све веома брзо. Очито је да им се жури због тога што мандат једном члану дисциплинске комисије Махмуту Швраки истиче врло брзо и свјесни су свега тога – навео је Адамовић.

Он је нагласио да га интересује другостепена одлука.

– То што су најавили да ће сједница Другостепене дисциплинске комисије бити затворена за јавност како се могло прочитати у медијима, није неуобичајено, али ћу ја тражити, будући да сам сазнао да су се стекли услови за наставак рада Другостепене дисциплинске комисије у дисциплинском поступку против Гордане Тадић, да присуствујем тој сједници да бих образложио аргументе које сам поднио уз жалбу, односно доказе, а који до тада нису могли бити поднесени – најавио је Адамовић.

Адамовић је рекао да не зна када ће засједати Другостепена дисциплинска комисија и додао да и на одлуку Другостепене дисциплинске комисије постоји право жалбе у погледу санкције, те да ће сачекати одлуку те комисије.

У вези са дисциплинским поступком против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, ВСТС је одбио захтјев за изузеће предсједника ВСТС-а БиХ Халила Лагумџије, чиме су стечени услови да предсједник донесе одлуке о осталим захтјевима за изузеће упућеним ВСТС-у БиХ.

– Предсједник ВСТС-а БиХ одбио је захтјеве за изузеће чланова Другостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ Махмута Швраке и Мустафе Шабића – наводи се у саопштењу.

Остале Вијести