НОВОСТИ

Амбасада Русије: Шмит нема легитимитет

23/08/2021

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да не признаје легитимитет Кристијана Шмита као високог представника јер при предлагању његове кандидатуре није испоштован принцип консензуса и није добијено одобрење Савјета безбједности УН-а.

 

Амбасада Руске Федерације у БиХ

Амбасада Руске Федерације у БиХ

 

Коментар у вези са нотом Амбасаде Русије у БиХ о непризнавању легитимитета Кристијана Шмита као високог представника, објављен на Фејсбук страници Амбасаде, преносимо у цијелости:

Прије свега, жељели бисмо нагласити принципијелни став Народне Републике Кине, заснован на међународном праву, чија је потпорна структура Организација уједињених нација.

У критици нашег корака видимо да многима недостаје разумијевања специфичности активности Управног одбора, укључујући поступак именовања високог представника.

Читав низ докумената – Општи оквирни споразум за мир у БиХ, резолуције Савјета безбједности УН-а, документи Савјета за провођење мира и његовог управног одбора и, на крају крајева, устаљена пракса – предвиђа сљедећу процедуру за избор високог представника.

Управни одбор (раније на нивоу министара спољних послова, затим на нивоу политичких директора, сада сматрају да је довољан ниво амбасадора у Сарајеву) вршио је – искључиво путем консензуса – избор кандидата за високог представника, који је затим био потврђен резолуцијом Савјета безбједности УН-а.

Управо на тој процедури су увијек, то наглашавамо – увијек – инсистирали наши западни партнери. И јасно је зашто. Сваки пут су морали добити одобрење Савјета безбједности УН-а како би високи представник могао користити цијели арсенал својих овлашћења.

Што се тиче консензуса, подсјећамо да је ова процедура била испоштована чак и према Педију Ешдауну, са чијом се кандидатуром Москва у почетку није слагала. Но, као резултат мукотрпног дипломатског рада, био је постигнут споразум. Притом, ретроспективно, Ешдаун, благо речено, за нас није био идеалан.

Што се тиче одобрења Савјета безбједности УН-а, управо су се наше западне колеге “пробудиле” када су видјели да Кристијан Шварц Шилинг нема одговарајућу резолуцију Савјета безбједности УН-а. Онда је био смишљен облик размјене писама између генералног секретара УН-а и предсједника Савјета безбједности УН-а као “плацебо” како би барем на тај начин осигурали његову легитимност. Сада је овај преседан изврнут и искориштен као наводни доказ да нема потребе за резолуцијом за Кристијана Шмита.

Разумијемо ову “специјалну операцију”. Сваки пут досљедно истичемо да су се високи представник и његова канцеларија одвојили од дејтонске агенде, да се Дејтон користи као “параван” за провођење себичне геополитичке агенде која не одражава тежње читавог бх. друштва. Зато се ОХР претворио у “робота” који је одавно изгубио дејтонску улогу стрпљивог посредника у процесу стабилизације.

Оптужени смо да покушавамо дестабилизовати ситуацију у БиХ. Али управо најновији примјер својевољне измјене у кривичном законодавству јасно показује ко дестабилизује ситуацију, притом не само у БиХ, већ и далеко изван њених граница.

Заправо, дестабилизацијом се бави тај ко грубо крши међународно право и Дејтонски споразум – директно или посредно.

Ми нисмо против господина Кристијана Шмита. Цијенимо његову политичку тежину, узимамо у обзир знање и искуство пословања “на балканском смјеру”. Али према Кристијану Шмиту није испоштован принцип консензуса при предлагању његове кандидатуре, нити је добијено одобрење Савјета безбједности УН-а. Стога је за нас нелегитиман као високи представник.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести