НОВОСТИ

Анђелковић: Заузети заједнички став о именовању високог представника

02/06/2021

Запад жели да посвађа српске политичаре у Републици Српској око става да ли је БиХ потребан или не високи представник, јер су ставови око овог питања подијељени и зато је битно да Београд заузме јасан став око кога ће се сви окупити, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

Драгомир Анђелковић

политички аналитичар Драгомир Анђелковић

 

Анђелковић сматра да је веома битно да на данашњем састанку предсједника Србије Александра Вучића и руководства Републике Српске у Београду дође до заједничког става по питању избора новог високог представника и то из више разлога.

 

– Ради се о класичној узурпацији противно принципима на којима ради Савјет за спровођење мира и противно ставу Русије која је конструктивна чланица. Наметнут је високи представник и то је нешто што излази из свих оквира међународног права – истакао је он.

Анђелковић сматра да за Србију и Српску то не смије да буде регуларно постављење и мисли да треба да заузму јасан став да не прихватају избор новог високог представника.

Руска подршка је, рекао је он за “Спутњик”, кључна у овом случају јер у вријеме када је Борис Јељцин био на власти, Русија се усаглашавала са Западом по овом питању а високи представници су Српској наносили велику штету.

– Оног момента кад је Русија промијенила став и више не клечи пред Западом већ брани своје интересе а самим тим и наше, централизација БиХ је заустављена – навео је Анђелковић.

Дакле, подсјећа Анђелковић, позиција Русије је битна, јер она као конститутивна чланица и Савјета безбједности УН и Савјета за спровођење мира ово питање може сад да покрене пред УН.

Директор Центра за развој међународне политике Стевица Деђански оцјењује да је састанак званичника Србије и Српске показатељ да су интереси српског народа заједнички.

– Прихватање српског председника да разговара на тему која је проблематична са представницима Српске говори да Београд разуме проблем у коме се Српска налази и било би заиста добро да имају заједнички став око тога како наступати у будућности – рекао је Деђански.

Он је нагласио да, наравно, има разлике у ставовима гдје Српска можда има оштрији став од Београда по питању именовања високог представника, али Београд ће морати да балансира између интереса, прије свега Србије како би се постигао што бољи резултат за српски народ.

 

Очигледно је, напомиње он, да међусобно повјерење постоји што је битно за основу заједничког става.

 

На питање да ли би Србија могла бити изложена неком притиску, ако се на састанку по питању именовања виског представника дође до заједничког става који неће бити по вољни западних држава, Деђански каже да ће притисака на Србију бити.

– Притисци ће се појачавати у наредном периоду, шта год ми да урадимо или не урадимо. Оно што ми треба да урадимо јесте да те притиске смањимо што можемо више како би их лакше пребродили – рекао је Деђански.

Он је нагласио да је ново у вези са овим питањем отворено неподржавање избора новог високог представника у БиХ од Русије која је чланица Савјета безбједности УН.

– Међутим, међународни фактор не придодаје превише значаја чак ни томе, иако би по правилу у Савету безбједности одлуке требало да се доносе консензусом. Другим речима, западни партнери наставиће да крше међународно право и урадиће оно што они буду хтјели по овом питању – сматра Деђански.

Он је додао да у у том смислу сама позиција Србије и став који буде изнесен неће ништа промијенити.

– Битно је да нашим понашањем и деловањем покажемо да се крши међународно право, а за Србију је ту важан моменат да јој је Русија велики пријатељ – рекао је Деђански.

Савјет за спровођење мира /ПИК/ недавно је именовало новог високог представника у БиХ Нијемца Кристијана Шмита, пошто је послије 12 година проведених на тој функцији оставку поднио Валентин Инцко.

Русија је једина гласала против овог избора, а српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је избор нелегалан јер није изведен по Анексу 10 Дејтонског споразума.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести