НОВОСТИ

Бањац: Вратити БиХ у оквире изворног Дејтонског споразума

15/10/2021

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац изјавио је Срни да су политички представници Републике Српске на састанку са амбасадорима европских земаља у БиХ веома објективно изложили своје ставове, руководећи се принципима Дејтонског мировног споразума и жељом да се БиХ врати у оквире тог споразума.

Дарко Бањац

Бањац је нагласио да су амбасадоре најприје упознали о чињеници да Дејтонски споразум који је потписан у Дејтону и данашњи нису исти, те да он није мијењан вољом народа, договорима и споразумима, постулатима међународног или другог права.

“Нагласили смо да је он мијењан силом и насиљем високих представника који су наметањем одређених закона мијењали саму структуру тог спорзаума. С друге стране, указали смо и на то да су лидери који су тада потписали Мировни споразум и земље које су гарант Дејтонског споразума апсолутно свјесни да то није исти документ и позвали смо их да поштују потписе својих предсједника, као на примјер у то вријеме Била Клинтона и свих осталих. Они су били гаранти споразума какав је био тада, а не овога измијењеног наметањем”, појаснио је Бањац за Срну.

Лидер НПС је навео да БиХ није постојала прије Дејтонског споразума као оваква држава, већ је настала у Дејтону као државна заједница два ентитета Републике Српске и ФБиХ и да је јасно да су државност у БиХ унијели ентитети.

“Није БиХ дала државност ентитетима зато што она није настала сама од себе, већ је производни продукт договора два ентитета, а то су Република Српска и ФБиХ и ми желимо да се вратимо на такав Дејтон из више разлога”, истакао је Бањац.

Прво, нагласио је он, Српска не може прихватити да високи представник буде именован мимо правила Дејтонског споразума, да он мијења Дејтон наметањем својих одлука, односно силом, јер основни постулати и приципи како ЕУ тако и УН нису сила него међународно право.

“Уколико се дио међународне заједнице и земље које под плаштом чувања Дејтонског споразума желе силом да мијењају Дејтон и намећу законе то је противно свим међународним правним нормама и то је неприхватљиво. Такође, рекли смо и да високи представник не може да ради ни по Дејтону кад није именован у склади с њим. Он мора прво да буде именован у складу са Дејтонским споразумом”, констатовао је Бањац.

Он је поручио да Република Српска сада има довољно снаге да се одупре свим наметањима, односно ставила је до знања свима да неће бити спроведена ниједна одлука донесена од неизабраног високог представника.

“Такође, нећемо допустити да се Дејтонски споразум мијења одлукама Уставног суда БиХ. Ми смо парадкос земља, јер код нас у Уставном суду сједе тројица странаца и они донесу нама одлуке, мијењају структуру Дејтонског споразума. Сам начин одузимања имовине Републици Српској као што је случај са шумама и пољопривредним земљиштом показује како раде, иако имовина по Дејтону припада ентитетима а не БиХ”, истакао је Бањац и упозорио да ће сутра тако доћи на ред воде, рудна богаства и шта све не из Републике Српске.

Он је указао да је највећи парадокс да политичари и народ једне земље бране Устав од судија Уставног суда. “То нигдје нема осим у БиХ. Ми нисмо никоме експеримент и нећемо то да будемо”, констатовао је Бањац.

“Такође, амбасадорима смо ставили до знања да ћемо повући сагласности, на шта Република Српска има право, са одлуке о формирању Оружаних снага, ВСТС, индиректном опорезивању, и то ће се десити за 10, 15 дана. Република Српска има право на то по Уставу. Предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ јасно је подвукао да уколико буду ишле било какве санкције према Српској, тај дан ће се сматрати даном њене независности, јер ми више не можемо трпити силу и наметања”, нагласио је Бањац.

Он је поручио да је основни циљ Републике Српске и њених политички представника да Република Српска буде у оквиру Дејтонског споразума и да има права која су јој загарантована тим споразумом.

“Ми желимо мир и да политичким и демократским путем, договором унутар БиХ, рјешавамо наше проблеме, а никако силом и наметањем. Дио међународне заједице жели да произведе овдје кризу, али од нас нико није спомињао рат нити ће рата бити. То спомињу политичари из ФБиХ, а не ми.

Наш циљ је опстанак Српске. Чека нас тешка политичка борба, али не смијемо одустати, јер уколико прихватмо све до сада наметнуто и тек оно што се предвиђа у будућности, одузеће нам све, одузеће нам и сам назив Република Српска. Наша обавеза је да политичким и свим демократским средствима штитимо и чувамо Републику Српску јер је она гарант нашег опстанка на овим просторима”, закључио је Бањац.

Остале Вијести