НОВОСТИ

БиХ неупитно на путу разлаза

04/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ неупитно на путу разлаза на који су је поставиле западне земље кршењем међународног права и самовољом.

 

Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

„Високи представник не функционише, не ради, он нема никакве ингеренције, није их ни имао изван Анекса 10 Дејтонског споразума, али је прекршено међународно право ароганцијом и самовољом неколико западних земаља које су учиниле све да Дејтонски споразум обесмисле, а БиХ доведу на руб опстанка и поставе на неупитан пут разлаза који је једино реалан и једино могућ за све народе на овом простору“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Кристијан Шмит није високи представник у БиХ.

„БиХ нема високог представника и ово лице које се тако представља свакако то није, он није изабран за високог представника како је то предвиђено а Република Српска не смије да дозволи да се игра са својим статусом стране у Анексу 10 Дејтонског споразума и да изгуби тај статус зато што би олако прихватила нечију идентификацију без формалне потврде да је неко заиста високи представник“, навео је Додик.

Он истиче да у овом тренутку БиХ нема високог представика, а да ли ће га имати зависи од Савјета безбједности УН – да ли ће уопште именовати неку личност на ову функцију.

Уочи сутрашњег састанка у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик каже да је није везан за ову актуелну ситуацију у БиХ него је то раније договорен састанак какви се одржавају у континуитету.

Он подсјећа да 4. августа сваке године Република Српска и Србија заједнички обиљежавају сјећање на егзодус и злочин над Србима који су протјерани из Хрватске, што ће сутра бити одржано у београдском насељу Бусије.

„Договорили смо се да одржимо и састанке државних руководстава, на дневном реду је наша сарадња која је веома интензивна у разним секторима и дјелатностима, као и активности везане за иградњу инфраструктуре“, најавио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од главних тема биће питање почетка радова на дионици ауто-пута од границе у Рачи до Бијељине које Република Српска ради заједно са Србијом.

„Вјерујем да ће најкасније на јесен почети радови на овој дионици ауто-пута, што је један од најквалитетнијих пројеката на овом простору, а ми планирамо да у наредних не више од пет година имамо спојен ауто-пут Бањалука – Београд преко Добоја и Бијељине“, оцијенио је Додик.

Он је додао да је био и у Брчком и разговарао о томе да Република Српска узме под концесију израдњу ауто-пута кроз дистрикт Брчко, јер дистрикт нема капацитете да то може да изнесе сам.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести