НОВОСТИ

Брнабић: Посјета Кривокапића – почетак нове фазе односа са црногорском Владом

03/11/2021

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће прва званична посјета црногорског премијера Здравка Кривокапића Србији бити почетак нове фазе односа са Владом Црне Горе и да ће, осим обнове политичког дијалога на највишем нивоу, њен резултат бити стабилнији и још садржанији билателарни односи.

Ана Брнабић и Здравко Кривокапић

Брнабићева је на заједничкој конференцији за новинаре у Београду, након састанка са Кривокапићем, рекла да многе ствари везују Србију Црну Гору и да би по природи ствари двије државе требало да имају најближе и најбоље могуће односе.

– Овде имате доброг пријатеља, доброг и позуданог партнера и надам се да ћемо наставити сарадњу на многим пројектима – рекла је Брнабићева, која је још једном позвала Црну Гору и Кривокапића да размисли о отвореном позиву да се прикључе иницијативи Отворени Балкан.

Брнабићева је истакла да је, осим европских интеграција, за Србију стратешки приоритет стабилан и добро повезан регион, те да су у том смислу односи Србије и Црне Горе важан фактор за стабилност региона.

Она је истакла и значај разговора о инфраструктурном повезивању, па и регионалних иницијатива као што је Берлинскип процес, чији је циљ економско и инфраструктурно повезивање.

Брнабићева је рекла да је на састанку било ријечи о два изузетна инвестициона пројекта Србије – изградњи ауто-пута “Милош Велики” од Пожеге до границе са Црном Гором, који је један од најскупљих пројеката који покреће Србија, након што заврши сљедеће године ауто-пут до Пожеге, која постаје чвориште, куда иде веза са Котроманом и даље ка Сарајеву.

Други пројекат је повезивање модернизованом жељезничком пругом Београд – Бар, док ће се о ауто-путу том трасом размишљати у будућности.

Брнабићева је рекла да Србија тежи мирном, стабилном и проперитетном Балкану, те оцијенила да је значајна и иницијатива Србије о заједничким прелазима са Црном Гором, како грађани не би дуго чекали.

Она је додала да је било ријечи и о могућности одржавања заједничке сједнице двије владе, те да се нада да ће се убрзо наћи термин.

Што се тиче економије, Брнабићева је рекла да је то једна од најважних тема и да је циљ двије државе да се што прије укупна робна размјена доведе до милијарду евра годишње и да се додатно повећава.

Брнабићева је напоменула да је Црна Гора један од најважнијих економских партнера Србије по висини трговинске размјене и обиму инвестиција и туристичке размјене, као и да је Србија један од најважнијих економских партнера Црној Гори.

Она је подсјетила да је од јануара до августа робна размјена између двије земље била 560 милиона евра, што је мање него протекле године када је била 751,5 милина евра, због посљедица ковид пандемије.

Према њеним ријечима, укупне инвестиције из Србије у Црној Гору износе око 400 милиона евра, што није безначајно.

Брнабићева је додала да је сигурна да ће, са све бољим политичким односима и дијалогом на највишим нивоу и међусобним заједничким ингфрастуктурним пројектима, те инвестиције расти континуирано.

Она је пренијела Кривокапићу да Србија снажно подржава европске интеграције Црне Горе и да сви на западном Балкану треба да подржавају једни друге у том смислу.

Захвалила је Кривокапићу што је спремно прихватио њен позив да посјети Србију, те додала да је ово прва, али да се нада не и посљедња посјета.

Остале Вијести