НОВОСТИ

Букурешт остаје при ставу да не призна самопроглашено Косово

18/06/2021

Румунија остаје принципијелна у свом ставу да не призна самопроглашено Косово и за њу је прихватљиво само оно рјешење које је прихватљиво за Србију, рекла је данас румунски амбасадор Силвија Давидоу.

 

румунски амбасадор Силвија Давидоу

румунски амбасадор Силвија Давидоу

 

Она је на састанку са предсједником скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милованом Дрецуном изјавила да Румунија посебну пажњу посвећује косовском питању, саопштено је из Скупштине Србије.

 

Давидоуова је изразила заинтересованост за интензивирање сарадње са Одбором за Косово и Метохију и обавијестила Дрецуна да је иста молба упућена и премијеру Србије Ани Брнабић, министру спољних послова Николи Селаковићу, као и директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу.

Дрецун је детаљно информисао амбасадора Румуније о ситуацији на Косову и Метохији и упозорио на посебно узнемирујућу чињеницу, а то је формирање војске Косова.

„Према Резолуцији Савета безбедности УН 1244 ни једна војна формација, осим КФОР-а, не би смела да буде на Косову и Метохији, а они ипак јачају специјалне јединице, праве нову базу у Ђаковици и врше притисак на Србе да уђу у безбедносне снаге“, рекао је Дрецун.

Он је навео да би до 2029. године та војска требало да стекне пуне оперативне способности, а служење војног рока би било обавезно за мушкарце од 18 до 34 године.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести