НОВОСТИ

Важна истрајност након одлука НСРС

01/08/2021

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић апеловао је на све политичаре из Српске да остану истрајни након заједничког усвајања Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске, Закона о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка и закључака којим су одбацили те наметнуте одлуке.

 

Недељко Чубриловић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

 

„Апелујем на њих да покажу висок степен разумијевања након што смо урадили оно што народ од нас очекује због чега треба да искажемо степен јединства неопходан у овом тренутку. Такође, очекујемо да са друге стране добијемо позитивну реакцију како бисмо у БиХ приступили преговорима до којих треба доћи послије сваке кризе“, рекао је Чубриловић.

Он је констатовао да се у смислу доношења поменутих аката дјеловало законито и адекватно.

„Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске подразумијева да ће бити кажњен свако ко негира Српску, вријеђа да је она геноцидна творевина, да је створена на злочинима…“, рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да пријаве у складу са Инцковим наметнутим одлукама неће угледати свјетлост дана, те да ће превладати разум.

„Мислим да ће се наћи људи који кроз разговор долазе до рјешења која у коначници морају бити позитивна. Боље да тражимо компромис ми у БиХ него да нам се намећу рјешења и изазивају овакве политичке кризе попут тренутне“, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да се ова криза неће брзо завршити, али је апеловао на грађане да остану мирни и посвећени ономе што тренутна политика јединствено поручује међународној заједници и Републици Српској.

Чубриловић је рекао да Вијеће народа Српске нема услова да покреће витални интерес у вези са донесеним актима, али да је коначна инстанца Уставни суд Српске који ће дати коначни став.

„Ништа ту није урађено противуставно и противзаконито, нити противно међународним конвенцијама“, рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је Народна скупштина Српске дефинисала понашање српских политичких представника када је ријеч о Кристијану Шмиту.

Чубриловић је навео да ни Шмиту није од користи Инцкова одлука, као и за његово будуће дјеловање у БиХ.

Он је поновио да одређене странке из реда бошњачког народа ниједним гестом не доприносе рационалном размишљању, па су тако на нож раније дочекали и одбили понуде из Српске за отворен дијалог о будућности БиХ, без утицаја са стране.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести