НОВОСТИ

Важно што се на Самиту чуо став Републике Српске

11/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно што су се на Самиту несврстаних у Београду чули ставови Републике Српске и да је овај скуп био прилика да у обраћању каже да је БиХ земља неслободе, протектората САД, једног броја европских земаља, Јапана и Канаде, те да те земље руше систем УН.

 

Милорад Додик

 

Додик је рекао да је имао прилику да каже да су те земље дио нелегалног Савјета за имплементацију мира, који је наметао одређена рјешења и давао подршку опет нелегалном високом представника, који се упустио у законодавну и уставну материју.

“Ово је била прилика да кажем да те земље руше систем УН да им није потребна дозвола Савјета безбједности УН за именовање сваког високог представника, што је овај пут изостало и да они покушавају да наметну човјека који, опет, блефира да је он неки високи представник и да има неку моћ”, изјавио је Додик новинарима у Београду у паузи Самита.

Према његовим ријечима, то говори да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да договоре каква је БиХ могуће.

“Све друго води у раскол и то сам веома јасно рекао да је БиХ пред распадом и да то, ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним пријетњама санкцијама, а вјероватно ће ускоро почети да пријете и грубом силом”, истакао је Додик.

Он је додао да је то својствено великим, арогантнима, који мисле да је све допуштено и зато је било важно да се то каже земљама које дијеле вриједности Покрета несврстаних, јер су многе од њих веома зависне од великих сила.

Додик је подсјетио да је у обраћању на самиту говорио и о томе како је систем међународне солидарности буквално пропао на почетку пандемије вируса корона, да су велике земље гледале само себе, а мале натјерале на готово хаотичну потрагу за медицинског опремом и средствима у то вријеме.

“Видим да је то искуство и свих других земаља, сви представници влада и министри управо истичу ту димензију једног хаоса, а то се касније пренијело и на вакцине. То је било потребно овдје рећи, подијелити и бити дио значајног дијела земаља које имају слично искуство”, навео је он.

Додик је рекао да је разговарао и са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом, који је водио претходно засједање Генералне скупштине и који има амбицију да ова скупштина има далеко већи значај него до сада.

“Његова импресија је да је неопходно у времену овакве нестабилности апсолутно јачати глобалну организацију УН, с чиме се сам се сагласио”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је напоменуо да ће одржати, на маргинама самита, низ билатералних сусрета са министрима земаља Несврстаних, између осталог са представницима Ирака и Азербејџана.

Он је рекао да је Покрет несврстаних преживио 60 година са већим или мањим успјехом, али постоји, што говори о томе да основни принципи тог покрета важе и данас.

“То се десило у вријеме борбе за самоопредјељење народа и прављења нових држава које нису биле прихваћене од досадашњих својих завојевача и то је било вријеме у којем се промовисала слобода као императив свега”, додао је он.

Остале Вијести