НОВОСТИ

“Варају се ако мисле да ћемо предати Српску, мир нема цијену”

24/10/2021

Република Српска ће наставити да се бори против развлашћивања, јасан је српски члан Предсједништва БиХ. Српска, каже Милорад Додик, не спроводи ниједну активност на одвајању и сецесији. Први корак за улазак представника Срба у заједничке органе БиХ биће регулисање питања шума и пољопривредног земљишта.

 

Додик - Вучић

Додик – Вучић

 

“Док се то не деси, не треба нико да очекује да у Републици Српској слијепо гледају како неки високи представник намеће законе, а да на то нема право, светећи се или кажњавајући само Србе. Ако неко мисли да са пријетњом рата с друге стране ми требамо да предамо Републику Српску, онда се грдно вара. Дакле, ми немамо намјеру ни за какав рат ни сукоб. Оно што ми имамо намјеру да се политички и борбено боримо за наша права”, каже Додик.

Република Српска само реагује на покушаје да јој се отме оно што јој припада по Дејтонском споразуму, поручује српски предсједник. И баш зато, Србија ће се супротставити и неће подржати санкције ако их неко буде доносио против било кога у Републици Српској.

“Они који мисле да се санкцијама проблеми ријешавају на погрешна врата куцају, тиме ће себи итекако да затворе врата и у Београду, а не само у Бањалуци. Република Србија се неће прикључити било каквим санкцијама. Неће бити било какве блокаде на Дрини док сам на овом мјесту као предсједник Републике”, јасан је Александар Вучић.

 

Подршка политичкој борби за враћање надлежности Српске, стиже из Социјалистичке партије. Ми разумијемо борбу Милорада Додика и заједно ћемо се борити да се Републици Српској врате права која су јој отета и ускраћена.

 

“Он је морао да скрене пажњу на неправду која се скоро двије децније чини Републици Српској отимањем њених надлежности, једно вријеме кроз улогу високих представника који је то чинио, а послије тога замијенили улогу високог представника уставним судом БиХ који је данас један неправедан суд и који својим одлукама нарушава базне односе у БиХ. Врло је значајно што је Додик посљедњих дана врло јасно рекао да се он не бори против интегритета БИХ, али се бори за јасан интегритет Републике Српске”, каже Петар Ђокић, предсједник СП-а.

Има и оних у Републици Српској који сматрају да је питање враћања надлежности неважно.

Опозиција, каже Милорад Додик настоји да још више отежа ситуацију Српској. А очекивано, међународни фактор је затворио очи на резолуцију СДА којом се тражи укидање ентитета. Зато брже боље одговоре на сваку изговорену ријеч Милорада Додика.

“Ниједну активност не проводимо на одвајању и сецесији. Када смо о томе причали то су биле неке далеке хипотетичке могућности, ако се ствари не рјешавају. Ствари се не рјешавају, само се гомилају неспороводиве одлуке у БиХ и чини се стање потпуне нелегитимности. Република Српска је спремна на квалитетан дугоурочан договор на бази устава БиХ и ако тога нема нисмо више спремни да трпимо Уставни суд”, рекао је Додик.

Враћане изворном Дејтону и јесте циљ иницијативе за враћање надлежности, порука је Милорада Додика. Од наметања закона од стране високих представника па до одлука Уставног суда БиХ, Републици Српској су одузета Уставна права и надлежности. Руководство Српске донијело је одлуку да све то врати, уз поруку да више нема назад.

Остале Вијести