НОВОСТИ

Високи представник у БиХ у правном смислу више не постоји

23/07/2021

Предсједник Београдског форума за свијет равноправних Живадин Јовановић оцијенио је да у правном смислу више не постоји високи представник за БиХ, јер је досадашњи Валентин Инцко поднио оставку, а Савјет безбједности УН није именовао новог.

 

Живадин Јовановић

Предсједник Београдског форума за свијет равноправних Живадин Јовановић

 

“Пошто је Савет безбедности УН практично блокиран да одлучује у складу са прописаном процедуром, онда се не може сматрати да је именован нови високи представник за БиХ”, рекао је Јовановић за Срну.

 

Он је навео да западне силе настоје поново да политиком силе намећу рјешења која нису у складу са основним принципима међународних односа, нити у складу са одлукама Савјета безбједности УН, нити су у складу са Дејтонским споразумом.

“Јер, процедура именовања је позната. Може Савјет за примјену мира /ПИК/ да предлаже и кандидује, али одлуку о високом представнику у складу са Дејтонским споразумом доноси Савет безбедности УН”, истакао је Јовановић, бивши шеф дипломатије СР Југославије

Према његовим ријечима, садашња ситуација рефлектује дубоку подјелу у глобалним односима између Кине и Русије као растућих свјетских сила и западних земаља које више желе и настоје да се понашају арбитражно.

Јовановић сматра да Република Српска и даље треба да остане на досадашњој принципијелној позицији да се поштује Дејтонски споразум и процедура за избор високог представника, јер та процедура и Дејтонски споразум нису испоштовани у случају Кристијана Шмита, који је кандидат за новог високог представника.

 

Он је оцијенио да високи представник, с обзиром на досадашња искуства, није био ни фактор стабилности, нити развоја, нити нека помоћ, већ је био фактор удаљавања од Дејтонског спроазума и његовог непрекидног континуираног кршења.

 

“У складу с тим, неопходно је да се укине та досадашња институција и да комплетна одговорност за даљу примену Дејтонског споразума и развој БиХ у складу с тим споразумом преузму два ентитета и три конститутивна народа”, нагласио је Јовановић.

Он је оцијенио да је и досадашње постојање високог представника било сувишно и удаљавало је токове политичког одлучивања од грађана и народа БиХ и институција два ентитета.

“Та институција је узурпирала себи овлашћења која нема на основу Дејтонског споразума и која су, у ствари, представљала не само кршење Дејтона, него и Устава БиХ”, рекао је Јовановић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Извор: Срна

Остале Вијести