НОВОСТИ

Вишковић: Влада интензивно ради на припреми закона

15/11/2021

Влада Републике Српске интензивно ради на припремама закона за враћање надлежности, изјавио је премијер Радован Вишковић.

 

Радован Вишковић

 

– Морамо заштитити Републику Српску и њене грађане. Имамо Уставни суд БиХ који би требало да штити Устав и законе, а он доноси неуставне одлуке. То нема нигдје у свијету осим у БиХ – рекао је Вишковић за Српска инфо.

Он је подсјетио да у Уставу БиХ јасно пише да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна и да Српској припада 49 одсто територије, а Федерацији БиХ 51 одсто, али да Уставни суд БиХ у међувремену доноси одлуку да пољопривредно земљиште треба књижити БиХ, па је упитао у којем члану у Уставу се то помиње.

Вишковић је указао да је имовина у власништву ентитета, те запитао шта би Република Српска имала од својих 49 одсто територије, ако би узели земљу, шуме.

Указао је и на двоструке аршине јер се то примјењује само на Републику Српску, наводећи примјер да Брчко дистрикт књижи своју имовину.

– Ми из Републике Српске само тражимо да се ради по законима и Уставу. Ако нешто у закону и Уставу није добро морамо сјести и договорити се да то исправимо. Али, то морају да ураде домаћи лидери, а не да неко дође из вана – навео је Вишковић.

Он је напоменуо да Српска више од годину дана тражи разговор, те нагласио како само представнике Српске оптужују да су неки реметилачки фактор, лоши момци и слично, а нико не жели да сагледа причу из свих углова.

Када је ријеч о посебној сједници Народне скупштине на којој би тема било побољшање статуса бораца ВРС, породица погинулих и ратних војних инвалида, Вишковић је рекао да не жели да се мијеша у рад парламента.

Он је подсјетио да је само прије мање од мјесец дана на приједлог Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине расправљано о положају бораца у Српској.

– Пратио сам ту сједницу и могу рећи да су за ријеч јавила само два или три посланика, док је у сали боравило тек 10 до 12 парламентараца. Гдје су били сви ти душебрижници који се наводно залажу за бољи статус и положај бораца – упитао је Вишковић и додао да је то била прилика да се разговара о проблемима борачке популације, али су сви нетрагом нестали.

Он је подсјетио шта је све Влада урадила да побољша статус борачке популације, па навео да је ребалансом за ову годину Буџет Републике издатак за њих повећан за 10 милиона, да је донесена уредба везана за демобилисане незапослене борце, који су у стању социјалне потребе.

– Ријеч је о борцима млађим од 60 година од прве до пете категорије који ће имати мјесечна примања у складу са бројем мјесеци које су провели на ратишту. Ријеч је негдје од око 9.200 бораца – рекао је Вишковић и додао да је Влада на посљедњој сједници проширила ту уредбу и на демобилисане незапослене борце који живе у ФБиХ.

Вишковић је нагласио да ће Влада и у наредном периоду у складу са могућностима водити рачуна о борцима који су стварали Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести