НОВОСТИ

Вишковић: Реметилачки фактор су они који крше Устав, а не који траже његово поштовање

04/11/2021

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да реметилачки фактор нису они који се боре за поштивање устава своје земље, већ они који га крше.

 

Радован Вишковић

 

Вишковић је нагласио да се политичари у БиХ већ дужи временски период баве стварима које се не дешавају нигдје у свијету.

– Ми се бавимо посљедицама, а не узроцима и то је промашена прича. Ако желите да будете успјешни и тежите напретку, онда неку појаву и дешавања треба да сасијечете одмах у коријену, а не да је рјешавате када поприми друге облике, као што се редовно ради у БиХ – рекао је предсједник Владе Српске.

КРИЗУ СУ ИЗАЗВАЛИ СТРАНЦИ

Подсјетивши да они који су изазвали садашњу кризу кажу да је ово највећа послијератна криза у БиХ, Вишковић је упитао да ли заиста мисле да памћење становника БиХ не досеже ни два мјесеца уназад?

– Да ли су ову кризу изазвали Бошњаци, Срби и Хрвати? Нису, то су људи који живе на овим просторима стотинама година. Кризу су изазвали странци. У БиХ дође особа из иностранства, како год се она звала и кога код она представљала, и направи проблем задњи дан свог мандата, сједа у авион и бјежи кући или троје страних судија у Уставном суду БиХ који доноси непроводиве, срамне и неуставне одлуке против Републике Српске – истакао је Вишковић.

Он је рекао да би, према њиховом мишљењу, ми у Српској требали да сједимо и чекамо шта је сљедеће, док нам они одузимају имовину, земљиште, шуме…

АКО НАСТАВИ УСТАВНИ СУД СА ДОСАДАШЊОМ ПРАКСОМ, ЗВАЋЕМО СЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА САМО НА ПАПИРУ

– Дошли смо до једног нон сенса унутра БиХ. Нисам очекивао да ће се десити да се данас Срби, који су криви за све и свашта, једини боре за уставно очување БиХ. Највеће демократско достигнуће једног народа је борба за устав своје земље и нема ниједне земље у којој се може нешто радити мимо устава. Ми у Републици Српској не тражимо ништа што не пише у Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, ни зарез, ни тачку. Али, ако у Уставу пише да имовина припада ентитетима, и то је написано у процентима 51:49, како онда Уставни суд БиХ може да нам узме шуме, пољопривредно земљиште?! Шта је сљедеће да нам узму – упитао је Вишковић.

Он је нагласио да нигдје у Уставу не пише да имовина припада БиХ као заједничкој држави, него БиХ која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа, значи ентитетима у процентима Република Српска 49 одсто, ФБиХ 51.

– Како онда Уставни суд може донијети одлука да шуме не припадају Републици Српској. Знате ли колико територије Републике Српске заузимају шуме, пољопривредно земљиште и шта ће нам остати? Зваћемо се Република Српска на папиру и нећемо имати никакву имовину, а они ће онда данас, сутра доносити одлуке ко ће газдовати том шумом – упозорио је Вишковић, нагласивши значај српског јединства у оваквим ситуацијама које се веома важне за опстанак Српске.

И док се Република Српска бори за дејтонску БиХ и оно што пише у Уставу, рекао је Вишковић, неки други призивају рат и звецкају оружјем, те уз помоћ својих ментора оптужују Републику Српску да је она реметилачки фактор.

Он је упитао како неко ко се бори за очување устава своје земље може бити реметилачки фактор, а онај који руши устав није.

– Гдје престаје разум ту почиње БиХ и то је суштина свега – рекао је Вишковић.

Упитан какав је став амбасадора када им званичници Српске презентују све те чињенице, Вишковић је рекао да они једно причају у Бањалуци, друго у Сарајеву, а треће својим менторима.

– Када су у Бањалуци, онда кажу да све знају, разумију, али да има нешто што се зове политика и већи интерес. За нас не постоји никакав већи интерес од Републике Српске и поштивања Устава. Свима сам поставио питање да ли у својим земљама могу да ураде нешто што не пише у уставу, наравно да не могу – нагласио је предсједник Владе Српске.

ЕСКОБАР ДА САОПШТИ ИМЕНА ПОЛИТИЧАРА СА КОЈИМА ЈЕ РАЗГОВАРАО О РАЗБИЈАЊУ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА

На питање да прокоментарише обраћање замјеника помоћника државног секретара САД за западни Балкан Габријела Ескобара у америчком Конгресом у којем је потврдио да је лично позивао лидере политичких странака у БиХ да не подрже политику српског јединства коју су иницирали СНСД и Милорад Додик, Вишковић је у интервјуу Срни рекао да је тиме довољно речено и да остаје једино да сви заједно замолимо Ескобара да, због јавности у Републици Српској, каже имена тих људи.

– То би било лијепо и коректно, иако ми претпостављамо ко су они. Сигуран сам да је Ескобар толико озбиљан политичар и да не би дошао пред Конгрес и износио нетачне ствари, а они који су се осјетили прозваним и погођеним, тврдећи да то није тачно, нека га питају зашто износи неистине. Наравно да је Ескобар рекао истину. Поражавајуће је да они који се куну у Републику Српску раде против њених интереса и жртвују све не би ли се на тај начин дочепали власти – закључио је Вишковић.

Он је навео да српски народ има велики проблем, а можда је то и проклетство, да никада не може да достигне неопходно јединство, посебно у кључним временима као што је ово сада.

– Све политичке партије у ФБиХ имају црвену линију испод које не иду и гдје се лако сложе и договоре, док, нажалост, ми имамо тај проблем да једноставно нисмо способни или нисмо у стању да остваримо пријеко потребно и неопходно једнство у овим кључним моментима за опстанак Републике Српске. Ко не види неке ствари, заиста се налази у великом проблему – упозорио је Вишковић у интервјуу Срни.

Остале Вијести