НОВОСТИ

Вишковић: Једина формула опстанка БиХ је унутрашњи договор

18/08/2022

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је једина формула опстанка БиХ договор конститутивних народа и институција унутар БиХ, без мијешања странаца.

 

 

Вишковић је у интервјуу за Срну рекао да је тешко развијати односе у БиХ – земљи гдје одлучују странци и која нема будућност, док се не препусти домаћим представницима власти да се договарају и сарађују.

Он је навео да су лажне приче појединих странаца да су њихове намјере према БиХ и народима који овдје живе добронамјерне, те да у такве приче више не вјерују ни мала дјеца.

Вишковић је нагласио да има одређених представника међународне заједнице који се заиста труде да направе нешто добро за БиХ и омогуће да се легално изабрани представници у БиХ договарају о будућности ове земље, али да су, нажалост, мањина.

– Већина, из неких својих разлога, све оно што не могу да ријеше код своје куће покушавају то да рјешавају у БиХ. БиХ у раљама таквих појединаца нема изгледну и свијетлу будућност – истакао је Вишковић.

БиХ ЈЕ ПРОТЕКТОРАТ

Он је додао да пракса показује да БиХ није суверена земља, већ протекторат, усљед стране доминације у Уставном суду БиХ, ОХР-а и осталих.

– И посљедња одлука у вези са Изборним законом БиХ гдје један човјек, неизабрани званичник који дође из неке друге земље, па макар била и Њемачка, донесе одлуку како се требамо понашати у БиХ – није добро за БиХ. Сви који то мисле и раде нису у праву и често им кажем то у лице, иако им није драго да то чују – рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је БиХ богата земља вриједних, часних и поштених радника и људи, која може бити у рангу већине европских земаља.

– Оног момента када дозволе да представници институција у БиХ направе договоре и компромисе, да не подржавају ни једне, ни друге, ни треће, да се ради по Уставу и закону, онда ова земља има будућност. До тада је ова земља заглављена у неким раљама гдје не видим да ће се брзо спасити – констатовао је Вишковић.

АКО ЖЕЛИ ДА БУДЕ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ШМИТ МОРА ДОБИТИ ЛЕГАЛИТЕТ У СБ УН

Коментаришући разговоре појединих представника опозиције са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ јер није изабран у Савјету безбједности УН, премијер Српске је рекао да није проблем разговарати са њим као грађанином Њемачке, али не са Шмитом као високим представником.

Он је напоменуо да је Дејтонским споразумом јасно дефинисано да високог представника именује Савјет безбједности УН, што није случај са Шмитом због чега и сматра да је БиХ у великој дубиози из које тешко може испливати.

– Апсолутно немам ништа протов Шмита као грађанина једне велике, моћне европске земље као што је Њемачка. Поштујем оно што је радио као министар, али господин Шмит ако жели да буде високи представник у БиХ мора добити свој легалитет у Савјету безбједности УН. Све мимо тога није у складу са Дејтонским споразумом и ту је став Републике Српске више него јасан – рекао је Вишковић.

СТАВ СРПСКЕ О НАТО-у ЈЕ ЈАСАН

Предсједник Владе Републике Српске је нагласио да је јасан став Републике Српске када је ријеч о НАТО-у, јер су још свјеже ране од бомбардовања Српске и убијања њене дјеце.

Вишковић је навео да Република Српска прати став Србије о овом питању.

– Онако како се понаша Србија, понашаће се и Република Српска и то је ваљда јасно и генералном секретару НАТО-а /Јенсу Столтенбергу/ и свима у БиХ – нагласио је Вишковић.

Он је додао да и Столтенбергове изјаве о наводном малигном утицају или сепаратистичкој реторици из Српске нису реалне, те је упитао који је сепаратизам Република Српска послала према БиХ и било коме на свијету ако је рекла да жели да се поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ.

– Ако је сепаратизам поштовати Устав и Дејтонски споразум – онда смо сепаратисти – поручио је Вишковић.

Он је рекао да Столтенберг није забринут за ратнохушкачку причу и стријеле мржње и заваде које се свакодневно упућују из ФБиХ, али га брине Република Српска и наводни малигни утицај, вјероватно јер Српска добија руски гас, а тиме и БиХ, којим се грију и многи амбасадори у Сарајеву.

Вишковић је навео да је цијена гаса у БиХ знатно нижа у односу на цијену коју плаћају земље Европске уније.

– Захваљујући Републици Српској цијела БиХ има социјалну цијену гаса у данашњим условима и то се онда назива малигним утицајем – рекао је Вишковић.

САРАДЊА СА ИСТОЧНИМ ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА

Говорећи о сарадњи Српске са Кином, Вишковић је истакао да је ријеч о многољудној земљи са великим капацитетима, од којих се може сазнати и добити више рјешења, а тиме изабрати и најповољније.

Он је додао да двије трећине свјетске цивилизације чини неколико земаља са Блиског и Далеког истока, које су географски, по броју становника и економски снажније од Европске уније, што треба уважавати код доношења неких одлука и потеза.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести