НОВОСТИ

Вијеће народа није постигло сагласност

18/08/2021

Вијеће народа Републике Српске неусаглашено због покретања виталног националног интереса Клуба Бошњака на одлуке Народне скупштине о пријевременом ступању на снагу Закона о непримјењивању одлуке високог представника и Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске. О амандманима Клуба Бошњака изјасниће се Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа.

 

Вијеће народа Републике Српске

Вијеће народа Републике Српске

 

Не постоји нити један разлог због којег би био угрожен витални национални интереси било ког конститутивног народа у Републици Српској, нити из реда осталих. Амандмани Клуба Бошњака нису прихватљиви за предлагача овог закона, Народну скупштину Републике Српске, каже потпредсједник Парламента Српске Милан Петковић.

„Такође није прихватљиво њихово образложење којим се истиче да се овим законом негира постојање БиХ, те Бошњака који се идентификују са БиХ. Напротив овим законом НСРС је хтјела да заштити суверенитет БиХ јер је он озбиљно нарушен наметањем одлуке од стране високог представника и њиме је поништена надлежност Парламентарне скупштине БиХ и онемогућено легалним и легитимним институцијама Српске и БиХ да одлучују о питањима која се тичу њихових грађана“, нагласио је Петковић.

Клуб Бошњака, каже Петковић, овим само жели да одуговлачи ступање на снагу ових закона и да додатно закомпликује ситуацију без икакве потребе. Без икакве потребе је, истиче Петковић, и додаје да је још једном сторена дилема за постојањем и функционисањем Вијећа народа.

Након што њихово покретање виталног националног интереса није добило подршку, из Клуба Бошњака кажу, сљедећи корак је Уставни суд Републике Српке, који ће донијети одлуку.

„Уколико одлука Уставног суда Републике Српске буде неприхватљива за наш Клуб, ми ћемо од уставног Суда БиХ тражити оцјену Уставности ових закона“, рекао је шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Алија Табаковић.

Шеф Клуба Хрвата у Вијећу народа Нада Тешановић истакла је да се нису успјели договорити јер су на 1. закон Бошњаци имали четири амандмана, а на 2. закон седам.

„Амандмани нису усвојени, тако да ћемо у петак имати заједничку сједницу НСРС и Вијећа народа“, рекла је Тешановићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на посебној сједници 30. јула, по хитном поступку, Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести