НОВОСТИ

Врањеш: Иако неки желе, БиХ више није у фокусу свјетске јавности

19/11/2021

Створила се перцепција да је БиХ у фокусу свјетске јавности, што је апсолутно нетачно, поручио је Невенко Врањеш, професор ФНП-а, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Невенко Врањеш

– Пандемија, Блиски исток, Украјина, само су нека жаришта. Чак смо далеко и од фокуса САД, за којег Бошњаци вјерују да су њихови најоданији савезници у заступљану политичких ставова – наглашава Врањеш.

Јасно је са које стране долази криза, и ко покушава из тог свега извући корист.

– Већински народ у БиХ упорно генерише кризе како би дошли на свој концепта грађанске државе, иако је Устав у Дејтону рекао потпуно другачије. Стварају амбијент како би за све што неваља,  оптужили други констутивни народ, у овом случају Србе – истакао је Врањеш.

Он је увјерен да међуанродна заједница неће примјењивати рестриктивне мјере против Републике Српске.

– Нисам сигуран да Брисел не чује српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додика, јер глобална политика се увелико промијенила у посљедњих неколико година. Чак и неке чланице ЕУ су се успротивиле санкцијама, прије свих Мађарска, а има још земаља које другачије размишљају. Ту је и Хрватска, која у овом питању види и проблем Хрвата унутар Федерације БиХ – додао је Врањеш.

БиХ годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума, дочекује у најдубљој политичкој кризи.

– Имамо потпуно измјењену концепцију мирвног споразума који је потписан у Дејтону прије 26 година – рекао је Врањеш.

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да је Русија потписник и гарант мировног споразума.

– Русија је увијек имала принципијалан став према БиХ да се само примјењује оно што је потписано. Нико не може да каже гдје се то Русије умијешала у унутрашње ствари БиХ. Из Москве је увијек стизала порука да увијек подржава дијалог и да ће прихватити оно што се договоре три конститутивна народа – поручио је Перовић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести