НОВОСТИ

Вучић: ЕУ да позове Албанце да се придржавају Бриселског споразума

26/08/2021

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је у случају градоначелника Звечана Ивана Тодосијевића, који је правоснажно осуђен на двије године затвора због изјаве о Рачку, брутално прекршено право на слободно мишљење и правично суђење које је садржано у Бриселском споразуму, те позвао ЕУ да од Албанаца у Приштини затражи да се придржавају оног што су потписали.

 

Александар Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић

 

– Србин са севера Косова и Метохије Иван Тодосијевић правоснажном пресудом осуђен је на две године затвора само зато што је рекао истину. Истину о Рачку и свему што се догодило српском народу – рекао је Вучић у видеу објављеном на његовом Инстаграм профилу.

Он је нагласио да су Тодосијевића осудиле албанске судије, иако су му, према Бриселском споразуму, морала да суде двојица српских и један албански.

– Право на слободно мишљење и правично суђење, које смо потписали са Албанцима и ЕУ у Бриселу, брутално је и грубо прекршено. Позивам Европљане, ЕУ да позову Албанце у Приштини и да им то кажу. Морају да се придржавају онога што су потписали и прихватили – рекао је Вучић.

Апелациони суд у Приштини осудио је предсједника општине Звечан и посланика Српске листе Ивана Тодосијевића на двије године затвора због изјава о Рачку.

Одлуком је потврђена првостепена пресуда Основног суда у Приштини којом је Тодосијевић, који је у то вријеме био министар управе и локалне самоуправе самопроглашеног Косова, осуђен због наводног “изазивања националне, расне, вјерске мржње, немира или нетрпељивости”.

Тодосијевић је 2019. године, на обиљежавању 20 година од НАТО бомбардовања, у Звечану рекао да је разлог агресије НАТО-а на СР Југославију “такозвана хуманитарна катастрофа на Косову и Метохији – измишљени Рачак”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести