НОВОСТИ

Вучић: Одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право

11/10/2021

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на самиту у Београду да је више него икада битно радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку, за шта се и Србија залаже, те да одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право сваке земље.

 

Александар Вучић

 

Вучић је на отварању самита посвећеног обиљежавању 60 година од оснивања Покрета несврстаних истакао да је оснивачима овог покрета идеја била мир, који је основ за развој политичке, културне и привредне сарадње.

Он је рекао да је међународна сарадња, поштујући принципе и повељу УН, једини пут просперитету човјечанства, те напоменуо да је Србија поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми, међу којима су и мир, безбједности, развој и људска права, у складу са Агендом УН.

Вучић је истакао да је будућност и интерес свијета у једнаким правима за све, те да је то један од највећих корака напријед које свијет мора да предузме како би преживио.

– Одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право. Свијет је данас много различит него раније, глобализација је учинила свијет мањим и утицала на наше животе. Зато је више него икада битно радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку – нагласио је Вучић.

Он је рекао да ниједна држава не може бити изолована и да једино сарадња и солидарност воде просперитету.

– Покрет несврстаних је био и остаје симбол слободољубивог дела свијета који је спреман да се бори за независност, слободу и суверенитет. За то се вриједи борити. А Србија зна колико је та борба тешка – рекао је Вучић.

Он је навео да је најболнија од свих борби за слободу и суверенитет она коју Србија води за очување територијалног интегритета и суверенитета, односно борба за Косово и Метохију.

– Тиме истовремено Србија брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и кључне принципе Покрета – рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија остаје снажно посвећена проналажењу трајног рјешења за Косово и Метохију које ће гарантовати мир и стабилност, наводећи да је то израз њене снаге, а не слабости, те да дијалог нема алтернативу, а да је подршка међународне заједнице кључна за тај успјех.

Вучић је рекао да је Србија поносна на насљеђе СФР Југославије, те на своју неутралност, и на пут ка ЕУ, али да истовремено ради на јачању традиционалних пријатељстава са афричким, јужноамеричких, азијским и другим земљама на истоку, западу, сјеверу и југу.

– Србија је поуздан партнер и спремна да пружи руку пријатељства свима – поручио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија донирала више од милион вакцина против ковида, од чега више од половине земљама Африка, што ће наставити да чини и убудуће.

– Имате оданог и вијерног пријатеља у Србији. То је пут којим ходамо, без обзира свиђало се то некоме или не, Србија никада неће окренути леђа својим пријатељима – нагласио је Вучић.

Он је рекао да је за Србију привилегија и част што се овај скуп одржава у Београду, који ће, као вишевјековни симбол и раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада и различитих религија, да постане мјесто дијалога и мостова пријатељстава.

Вучић је подсјетио да се визија Покрета заснива на узајамној сарадњи и поштовању народа, гдје нема мјеста доминацији једне државе и народа над другим, истичући да је увјерен да је свијет дијалога, мира и компромиса достижан.

Он је нагласио да принципи Покрета никада нису изгубили значај и важност, те да је суштинска улога овог покрета у очувању мира и безбједности у свијету.

– Историја Покрета несврстаних је, увјерен сам, успјешна прича. Али, није довољно присјећати се “златног доба” него поставити и нове циљеве за свеијт динамичних промена – рекао је Вучић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести