НОВОСТИ

Вучић: Разговараћу са Шмитом

24/08/2021

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће, уз пуно разумијевање позиције Републике Српске, разговарати са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не прихвата за високог представника у БиХ, али да ће му отворено рећи свој став.

 

 Александар Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић

 

Вучић је рекао да ће са Шмитом разговарати “када буде сматрао за сходно” и отворено му рећи да је потпуно против примјене бонских овлашћења, да је одлука бившег високог представника Валентина Инцка лоша и да би свака врста акције против српког члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и званичника Републике Српске била катастрофална по стање стабилности у регион.

Он је истакао да разумије Додика и Републику Српску, али и Шмита, њихове позиције, те да Србија мора да има своју позицију.

„Нисмо срећни, октроисан је избор, али објективне су околности“, рекао је Вучић.

Упитан да ли неко на њега врши притисак да разговара са Шмитом, са којим представници Републике Српске не желе да разговарају, јер нема мандат Савјета безбједности УН, Вучић је рекао да га нико не притиска, те да је већ разговарао са Шмитом.

„Разговарао сам са њим и нисам крио. Мој посао је да не угрозим позицију Србије. Шмита познајем, он је помагао и када су изоловали Додика. Тада сам га ја молио да дође и разговара са Додиком и разговарао је са њим у Источном Сарајеву“, рекао је Вучић за Телевизију “Хепи”.

Он је навео да је Шмит изузетно интелигентан човјек, за којег се нада да ће имати више такта и жељети да чује српску страну, посебно Републику Српску.

Вучић је истакао да су односи Србије и Републике Српске најбољи у историји, да он и Додик никада неће рећи ружне ријечи један о другом, али да то не значи да морају у сваком питању да се сагласе.

„Разумијем позицију Републике Српске, сасвим је могуће да бих се понашао исто, али и они морају да разумију да Србија има 61 одсто инвестиција на западном Балкану, а сви остали 39 одсто. Да ли мислите да смијем да угрозим позицију Србије или Републике Српске“, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србија поштује БиХ, али да никада не може да се сагласи са прогоном Додика.

На мјесто Валентина Инцка 2. августа дошао је Нијемац Кристијан Шмит, кога Република Српска не прихвата за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

Русија и Кина сматрају да је Шмит нелегитиман као високи представник.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести