НОВОСТИ

Вучић: Хвала Кустурици на свему што ради за Србију и Српску

17/08/2021

Предсједник Србије Александар Вучић данас је на Мећавнику захвалио прослављеном редитељу Емиру Кустурици за све што ради за Србију, Републику Српску и јединство српског народа, коме ће остати величанствено туристичко насеље и парк природе на подручју које је прије Кустуричиног подухвата било уснуло.

 

 Емир Кустурица, Александар Вучић

Редитељ Емир Кустурица и Предсједник Србије Александар Вучић

 

“Да живим 50 година не би ми пало на памет да овако нешто замислим, а камоли да имам довољно стрпљења и снаге да урадим ово што је Кустурица урадио на Мећавнику”, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, ово је величанствено и све што ту постоји могао је да осмисли и подигне само неко генијалног ума.

“Зато вам, професоре, бескрајно хвала. Честитам вам на памети, снази и истрајности, као и на успеху који сте направили за све”, истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће држава ускоро кренути да гради пут ка Митровцу на Тари, истичући да је то нешто што може да уради и да ће са радошћу прихватити уколико је у могућности да још нешто учини за Мећавник и Мокру Гору.

Кустурица је захвалио Вучићу што овом посјетом и подршком Мећавнику наставља традицију веома добре комуникације парка природе и државе, која је почела 2007. године, уз оцјену да се резултати такве сарадње данас јасно виде.

Он је истакао да данас у Дрвенграду постоји све што у Швајцарској може да се нађе у селу близу града, што је од значаја јер живот на селу више не подразумијева само сељаке, него и људе који хоће да живе тамо гдје има довољно свјежег ваздуха и гдје могу да се одвијају велики догађаји.

“Овдје су за 13-14 година филмског фестивала гостовали највећи умјетници свијета. Највећи пијанисти, виолинисти и диригенти свијета наступали су управо у Мећавнику, који уопште није надохавт руке, него је довољно далеко да буде довољно близу”, напоменуо је Кустурица.

Кустурица је подсјетио да до прије 17 година у Дрвенграду није било ничега, ни траве, на којој су он и Вучић данас стајали док су, како је навео, “давали изјаве као испред америчке Бијеле куће”.

Он је додао да је ту било брдо на ничијој земљи до снимања филма “Живот је чудо” 2004. године, а тада се, како је открио, родила идеја да на том простору нешто мора да се гради.

“Врло често метафоре боље изразе реалност него што реалност саму себе изражава. Тако је Рајнер Марија Рилке, један од највећих њемачких пјесника, рекао: `Ко дом свој није имао, никад га неће стећи`. Мећавник је контрадикторан у односу на ту мисао, јер је омогућио да дом заправо можете пронаћи ако желите”, објаснио је Кустурица.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести