НОВОСТИ

Вучић: Шеф УНМИК-а да упозори Приштину због једностраних мјера

07/10/2021

Предсједник Србије Александар Вучић замолио је шефа УНМИК-а Захира Танина да искористи свој утицај и упозори власти самопроглашеног Косова да својим једностраним и провокативним мјерама повећавају напетост и угрожавају мир и стабилност у региону.

 

Александар Вучић

 

Вучић је на састанку са Танином размотрио актуелну политичку и безбједносну ситуацију на Косову и Метохији, изразивши забринутост због све већег броја инцидената.

Он је поновио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, као и да није прекршила ниједну одредбу Бриселског споразума, Резолуције 1244 или Војно-техничког споразума, као ни ЦЕФТА, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Саговорници су се сагласили да је присуство мисије УН веома важно за одржавање стабилности на Косову и Метохији, како кроз досљедну примјену Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога.

Вучић је нагласио значај комуникације са УНМИК-ом и додао да је Србија увијек спремна да уложи и додатне напоре како би се додатно развили модели размјене мишљења са овом мисијом.

Он је нагласио да посљедњи потез Приштине и размјештање приштинских припадника специјалних снага РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак, представља нову провокативну и једнострану мјеру послије покушаја формирања војске такозваног Косова и увођења такси на српску робу, што изазива велику забринутост Србије за будућност Срба на Косову и Метохији.

Вучић је посебно нагласио да ће Србија, као и увијек до сада, наставити са напорима да очува мир и стабилност, али да ситуација зависи и од приштинске стране која би требало да се суздржава од сталних једностраних потеза који у знатној мјери погоршавају стање на Косову и Метохији.

Он је истакао да су редовни контакти са представницима УНМИК-а важни за Србију због одржавања континуитета разматрања питања Косова и Метохије, као и због редовног информисања о политичкој и безбједносној ситуацији, која је због потеза Приштине подложна беспотребном подизању тензија.

– Присуство УН, односно УНМИК-а, као и других међународних мисија на Косову и Метохији, више је него потребно као гаранција безбједности српског народа – нагласио је Вучић и додао да Резолуција 1244 Савјета безбједности УН јесте и треба да буде правни оквир међународног безбједносног присуства на Косову и Метохији.

Танин је нагласио да је мандат УНМИК-а и КФОР-а јасан, те да су обим и улога ових мисија прецизно одређени, као и да су и бивши и садашњи Генерални секретари УН – Бан Ки Мун и Антонио Гутерес, од почетка били чврсто привржени спровођењу задатих мисија у складу са свим одлукама УН.

Он је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и на значај свих настојања у правцу конструктивне регионалне сарадње.

Танин је захвалио Вучићу зато што је и у отежаним условима током пандемије налазио времена за телефонске контакте у вези са актуелним дешавањима у јужној српској покрајини.

Остале Вијести