НОВОСТИ

Галијашевић: Напад на Америку кренуо из БиХ

20/09/2021

Стручњак из области борбе против међународног тероризма Џевад Галијашевић изразио је очекивање да ће многи класификовани фајлови ФБИ-ја разјаснити везе врха СДА и тадашњих челника БиХ са актерима терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, али и улогу појединих тајних служби са Запада и Истока у дугогодишњем прикривању јаких терористичких ћелија на тлу БиХ.

 

Џевад Галијашевић

 

– Немам дилеме да због тога многи у Сарајеву не спавају – рекао је Галијашевић за франкфуртске “Вести”.

Коментаришући извршни налог америчког предсједника Џозефа Бајдена за објављивање повјерљивих докумената из истраге ФБИ-ја о терористичким нападима 2001. године, Галијашевић је навео да су САД од почетка водиле истрагу о умијешаности власти у БиХ јер је најмање пет нападача имало држављанства БиХ.

– Три дана послије терористичких напада, Интерпол из Вашингтона се обратио свим чланицама ове организације са молбом да им достави све информације о 19 погинулих отмичара авиона. Међутим, Интерпол у Визбадену је само неколико дана касније, 18. септембра, Интерполу БиХ прослиједио и додатни, посебан допис у коме се тражи “идентификација претплатника два мобилна телефона” с претплатничким бројевима са простора БиХ, а који су коришћени током напада на САД – подсјетио је он.

Истог дана, али у вечерњим часовима, Интерпол Визбаден затражио је од колега из БиХ информацију о особи под именом Ата, за коју су имали информације да је до 1999. године боравила у месту Бакотић, осам километара од Маглаја.

– У питању је Мухамед Ата, држављанин БиХ, главни оперативац и командант напада на Свјетски трговински центар и Пентагон – истакао је Галијашевић.

Овај стручњак је напоменуо да је Ата погинуо током напада, али је преживио главни организатор и планер напада Халид Шеик Мухамед, такође држављанин БиХ, који је ухапшен у Пакистану фебруара 2002. године и још је у војном затвору у Гвантанаму.

– Дакле, обавештајна и безбједоносна заједница у САД одлично су још 2001. године знале на који начин су коришћени ресурси БиХ у јединственом нападу у којем су држављани БиХ били најважнији организатори и извођачи терористичког напада. Међутим, у ситуацији када су САД започеле свеопшти рат против тероризма, у БиХ је све обављено “у рукавицама” и у тишини – указао је он.

Мјесец дана касније, додао је Галијашевић, Алија Изетбеговић је експресно поднио оставку у Предсједништву БиХ, а три мјесеца касније напустио политички живот оставком у СДА.

– Неки муџахедини су протјерани из БиХ, многима су одузета држављанства и то је било све. Очигледно је бошњачка странка СДА сачувана и одржана на власти као подобан и уцијењен инструмент деструктивне политике. Очекујем да ће тајни фајлови ФБИ-ја то и потврдити – истакао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је неспорно утврђено да су најмање петорица учесника терористичког напада на САД имала држављанства и пасоше БиХ.

Халид Шеик Мухамед, првоопотужени пред Војним судом у Гвантанаму, имао је документа из Кувајта, али је учествовао у рату у БиХ у одреду “Ел муџахедин”, становао у Сарајеву, послије чега је добио држављанство под именом Ел Мухамед Халид.

Према његовим ријечима, најважнији свједок сарадник ЦИА у расвјетљавању напада је Суданац Ремзи бин ел Сибих, који је такође учествовао у рату у БиХ, а добио је држављанство под именом Ремзи Јусеф. Мухамед Ата је имао држављанство под именом Мохамед ел Сајед, а поред њега још двојица `пилота` који су погинули у нападима на САД – Халид ел Михдар и Наваф ел Хамзи.

– Нико никада није одговарао због тога, нити је икада утврђено колико је уопште тих људи добило држављанства, односно нове идентитете да би несметано вршили терористичке акције широм свијета. Надам се да ће тајна америчка документа из истраге одговорити на ова питања – очекује Галијашевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести