НОВОСТИ

Гордана Тадић, за сада, остаје на мјесту главног тужиоца БиХ

18/08/2021

Другостепена дисциплинска комисија у поступку против Гордане Тадић није донијела одлуку, што значи да Тадићева и даље остаје на мјесту главног тужиоца БиХ – потврђено је РТРС-у из ВСТС БиХ.

 

Гордана Тадић

Главни тужиоц БиХ Гордана Тадић

 

Подсјећамо, крајем прошлог мјесеца првостепена дисциплинска комисија донијела је одлуку о смјени која ће бити правоснажна само ако је потврди другостепена комисија. Рушењем Тадићеве жели се спасити Осман Мехмедагић, али коначни циљ је да СДА загосподари комплетним правосуђем на нивоу БиХ – каже за РТРС бивши предсједник ВСТС Милан Тегелтија.

Смјеном Гордане Тадић с мјеста главног тужиоца БиХ била би уклоњена и посљедња препрека да СДА овлада правосуђем БиХ. Претходно је из Сарајева, здруженом обавјештајно-медијском хајком, протјеран Милан Тегелтија и ВСТС је стављен под контролу те странке.

По опробаном рецепту, прво су медији блиски ОБА покренули причу о пропустима у раду Гордане Тадић да би јој први у Бошњака отворено запријетио јер се дрзнула да тужи ратне бошњачке генерале и отвори предмет Респиратори.

„Свилен гајтан” коначно је намакнут када је у Суд и Тужилаштво, као оптужени, почео да долази Осман Мехмедагић Осмица.

– То Тужилаштво које је водила Гордана Тадић се бавило искључиво Бошњацима и то с фокусом на Бошњаке из СДА. То је неприхватљиво – говорио је Бакир Изетбеговић.

Зна ли Изетбеговић да ће бити потврђена одлука првостепене дисциплинске комисије па о Тадићевој говори у прошлом времену? Да ли му је то потврдио главни јавни тужилац Републике Српске Махмут Шврака који је према писању Аваза био у просторијама СДА у Сарајеву. Наводно, обећано му је да бира нову позицију ако као члан другостепене дисциплинске комисије потврди мјеру против Тадићеве.

– Не видим да је ико демантовао те написе у медијима који говоре о састанцима појединим чланова ВСТС са руководством СДА. Нико то није демантовао – каже Тегелтија.

Шврака није одговарао на наше позиве, а у Републичком јавном тужилаштву Републике Српске такође без реакције. У ВСТС кажу да ће састав другостепене дисциплинске комисије тек бити одређен, мада су поједини федерални медији већ објавили да су, осим Швраке, изабрани федерални тужилац Славо Лакић и судија федералног Врховног суда Мустафа Шабић.

Другостепена комисија у наведеном предмету одређена је путем Система за аутоматско управљање предметима, али имајући у виду да постоје захтјеви за изузећем, још увијек није потврђен коначан састав комисије – саопштено је из ВСТС.

Пролонгирање је потврда да је у току подземна обавјештајно-медијска акција како би се одредио састав другостепене комисије на коју СДА има утицај и која би потврдила наводне гријехе Гордане Тадиће, а један од њих је што је предмете тужиоцима распоређивала мимо аутоматског система расподјеле.

– Главни тужилац по закону има право да у сваком тренутку од сваког тужиоца узме било који предмет и додијели другом или самом себи. Због тога што је главни тужилац примјењивала закон, сада њу разрјешују. Мислим да је то једна врло опасна политичка замка – нагласио је Милан Тегелтија.

Незванично, другостепена комисија ће тек у септембру донијети одлуку. Ако буде смијењена, Гордана Тадић биће четврти главни бх. тужилац који није дочекао крај манадата.

Након смјене услиједиће отворени обрачун са Републиком Српском у чему ће се максимално користити капацитети Тужилаштва и Суда БиХ, каже Тегелтија.

Остале Вијести