НОВОСТИ

Грубеша: Турковићева поново спријечила именовање надзорног тијела

26/10/2022

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић данас је гласала против и тако спријечила да се формира Надзорно тијело за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, изјавио је министар правде Јосип Грубеша.

 

Јосип Грубеша

Јосип Грубеша

 

– На сједници Савјета министара сам имао излагање о томе и предложио састав Надзорног тијела и када се гласало о томе Турковићева је, као једини бошњачки министар, гласала против, тако ни данас није именовано Надзорно тијело – истакао је Грубеша за Срну.

Он је навео би на наредној сједници Савјета министара у другом кругу министри требало требало да изјасне и тада ће, такође, бити потребан макар један глас бошњачких министара да би се именовало Надзорно тијело.

За предсједавајућег надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, чије би формирање данас разматрао Савјет министара, предложено је да буде именован представник Високог судског и тужилачког савјета БиХ, а за замјеника представник Министарства правде у Савјету министара.

За чланове надзорног тијела предложени су Милорад Којић, на приједлог Министарства правде Републике Српске, те Жељко Богут из Министарства правде у Савјету министара и Иван Ћосић из федералног Министарства правде.

За чланове су предложени и Зекерија Мујкановић из Правосудне комисије Брчко дистрикта, Лејла Чопељ из Министарства безбједности у Савјету министара и Жељка Радовић из ВСТС-а БиХ.

Приједлози за замјенике чланова су Милана Попадић из Министарства правде у Савјету министара, Иренко Матијевић из федералног Министарства правде, Виктор Нуждић из Министарства правде Републике Српске, Вук Лучић из Правосудне комисије Брчко дистрикта, Мевлудин Мујезиновић из Министарства безбједности у Савјету министара и Халил Лагумџија из ВСТС-а.

Предложено је да за чланове независног тијела без права гласа буду именовани Минка Крехо из Суда БиХ и, умјесто бившег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, која је раније била предложена, Иван Матешић из Тужилаштва БиХ.

Састанку надзорног тијела, према приједлогу одлуке о његовом формирању, могу присуствовати представници ОЕБС-а, Канцеларије тужиоца Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и Канцеларије ЕУ, те других међународних тијела која прате рад правосудних органа у БиХ који могу учествовати у расправи о питањима из дневног реда, али без права одлучивања.

Савјет министара данас је на сједници требало да разматра приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина. Ову одлуку предложило је Министарство правде у Савјету министара.

Савјет министара је послије двије године неусвајања и опструкција од бошњачких министара, посебно министра Бисере Турковић, те бројног ургирања Министарства правде у Савјету министара, у септембру 2020. године усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије већ двије године није разматран на сједницама Савјета министара јер је ту тачку са дневног реда упорно скидала Турковићева.

Надзорни одбор за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина је “ад хок” тијело које своје одлуке доноси консензусом.

Бошњачки министри, оспоравајући чланство директору Републичког центра за истраживање ратних злочина Милораду Којићу, више пута су одбијали да именују чланове надзорног тијела.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести