НОВОСТИ

Данас о конституивности Срба

02/06/2021

На дневном реду данашње сједнице Владе Херцеговачко-неретванског кантона наћи ће се питање конститутивности Срба у овом кантону, изјавио је Срни предсједник Владе Невенко Херцег.

 

Мостар

Мостар

 

“Клуб ХДЗ-а БиХ у кантоналној Скупштини покренуо је ово питање како бисмо, уз још неколико отворених питања у Херцеговачко-неретванском кантону, напокон ријешили и формалну конститутивност српског народа”, рекао је јуче Херцег.

 

Он каже ће са министрима из реда ХДЗ-а БиХ подржати ову иницијативу, односно позитивно се изјаснити у самој расправи, а да се нада да ће исто учинити и министри из СДА.

Херцег наводи да се рјешавањем питања уставне конститутивности Срба у ХНК жели још једном поручити да је БиХ једино могућа уколико се неотуђива национална права гарантују кроз најважније документе, за сваки народ и за сваког грађанина на цијелом њеном простору.

Клуб посланика ХДЗ-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона покренуо је 30. априла иницијативу за промјену Устава овог кантона, којим би била ријешена конститутивност српског народа.

Уставни суд ФБиХ је још у мају 2019. утврдио да неколико одредаба устава у три кантона крше Устав ФБиХ, те наредио да кантоналне скупштине измијене своје уставе у року од шест мјесеци.

Срби још нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском и Посавском кантону

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести