НОВОСТИ

Дачић: Пресуда Тодосијевићу – доказ дуплих стандарда

25/08/2021

Пресуда посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу, који је осуђен на двије године затвора због изјава о Рачку, представља још један доказ дуплих стандарда и може да буде увод у судску праксу, према којој ће сви наредни слични случајеви бити исто пресуђивани, оцијенио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

Ивица Дачић

предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић

 

Коментаришући одлуку приштинског Апелационог суда да потврди првостепену пресуду Тодосијевићу, који му је у децембру 2019. године изрекао Основни суд у Приштини, Дачић је указао да је опасно што се такве пресуде доносе у вријеме када се и у БиХ на исти начин третирају “званичне истине”, што потврђује закон о “забрани и спречавању негирања геноцида” који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

„Ако ви уведете у БиХ да ћете да кажњавате за Сребреницу, а на Косову за Рачак, доћи ћете у ситуацију да ће неко да вас ухапси ако кажете било шта што се коси са нечијим виђењем ствари“, рекао је Дачић.

Дачић каже да не зна колико би он требао да добије, када је оволика казна изречена Тодосијевићу због изјаве о Рачку.

„Још нисам срачунао и не знам да ли је на Косову стрељање још актуелно“, нагласио је Дачић.

Он примјећује да, са друге стране, нико од оних који намећу такве ствари не реагује на тврдње попут оних које су изнесене у тексту “Џерузалем поста” о Јасеновцу.

„Ако овако кажњавају Тодосијевића, колику би казну требало да добију они који су написали да је Јасеновац малтене био као неко излетиште. Колико је то негирање злочина?“, пита Дачић.

Према његовој оцјени, невјероватно је да се такав текст појави у Израелу, гдје у Јад Вашему, најважнијем свјетском музеју посвећеном Холокаусту, постоји списак логора из Европе, међу којима је и Јасеновац.

„Сада се у једном листу негира страдање људи зато што се мисли да се на тај начин негира само српско страдање. На то се нико не обазире, а у Тодосијевићевом случају се говори о догађају за који не постоје никакве судске пресуде о томе да је ријеч о неком масакру цивила“, указао је Дачић.

Он је додао да је прича о масакру о Рачку била повод за бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године.

Дачић наглашава да је забрањено само да се говори о нечему што је, како каже, већ пресуђено да то тако мора да буде.

„Јасно је да је то уперено против Срба и српских интереса и да је то разлог што се намеће да догађаји у Сребреници морају да се називају геноцидом и да о Рачку ништа не сме да се каже“, закључио је Дачић.

Посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен је јуче на двије године затвора одлуком Апелационог суда у Приштини, који је потврдио пресуду приштинског Основног суда из децембра 2019. године.

Тодосијевић је у априлу 2019. године смијењен са мјеста министра администрације и локалне самоуправе самопроглашеног Косова, непосредно након што је на обиљежавању 20 година од НАТО агресије на тадашњу СР Југославију рекао да је “измишљени Рачак” био повод за бомбардовање.

Извор: Срна

Остале Вијести