НОВОСТИ

Да ли је 29 пријава због наметнутог Инцковог закона чин застрашивања? (ВИДЕО)

22/08/2021

Немам мамјеру да се одазовем позиву Тужилаштва БиХ – овако је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одговорио на информацију да Тужилаштво тражи његово саслушање.

Тужилаштво БиХ

Тужилаштво БиХ

Међу 29 пријава, због наметнутог Инцковог закона о кажњавању негирања геноцида и ратних злочина, и пријава против њега.

 

Сваки грађанин који због тога буде узнемираван биће заштићен, поновио је Додик. Да је неопходна заштита свих од посљедњег наметнутог закона у БиХ став је аналитичара, а уставних стручњака да не постоји никакав основ за примјену “бонским овлашћењима” наметнутог закона.

Једна од 29 запримљених пријава је и она против Милорада Додика. На саопштење Тужилаштва БиХ о билансу пријава, поднесених због кршења, “бонским овлашћењима” наметнитих, одредаба Кривичног закона БиХ, српски члан Предсједништва одговара:

– Ја немам намјеру ни одазвати се ни њима ни било којем другом, али имам намјеру ићи у Сарајево. Баш ме интересује како ће се понашати. Шта да коментаришем, то говори о томе шта је прави циљ био Инцка и ових да додатно направе раскол. Ми не признајемо тај Суд, не признајемо те њихове активности. Нећемо их признати никада, ако мисле да имају моћ да нас хапсе и тјерају оп затворима онда нек изволе одмах да крену, дугог начина нема. Сваки грађанин Републике Српске, за кога сазнамо да је због тога био узнемираван, биће заштићен – истакао је Додик.

Све активности на примјени, од високог представника, наметнутог закона види као наставак слиједа који води ка распаду БиХ. Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандићу информацији из Тужилаштва БиХ види потенцијалну опасност за сваког грађанина Српске.

– Јер она је њему и намијењена. Ово што се тиче Додика и високих функционера и свих нас који ћемо бити медијски експонирани је само алиби за план – каже Стевандић.

А план је, тврди Стевандић, открио лидер СДА Бакир Изетбеговић који је из Кључа послао поруку да су, управо активности СДА довеле до наметања измјена Кривичног закона БиХ и увођења забране негирања геноцида. На његово питање – хоће ли се Тужилаштво БиХ усудити кренути на Додика – одговорио је предсједник Србије, Александар Вучић.

– Не могу да се мијешам у то шта ће да раде неке институције или неће, али ако мислите да је спас у томе што ћете да прогоните Милорада Додика што је рекао шта мисли, ја не мислим да ће то бити спас ни за БиХ , ни за политичку ситуацију у БиХ – истакао је Вучић.

Међу 29 пријављених је и новинар Јавног медијског сервиса Радио телевизије Републике Српске и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске, Бранимир Ђуричић и то због става изнесеног на Твитеру.

 

Видео репортаже са ртрс-а можете погледати на следећем ЛИНКУ.

 

– Мислим да би овако и у име Удружења новинара и лично требали повести једну акцију у којој би сви грађани Републике Српске на друштвеним мрежама на својим налозима требали објавити један униформан текст у којем показујемо да имамо право да искажемо мишљење о одређеним пресудама Хашког трибунала па и о тој о дешавањима у Сребреници из јула 1995. године – истакао је предсједник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић.

Управо то би, сматра Симић, потпуно обесмислило рад Тужилаштва и довело до неминовног – укидања закона. Било каква примјена наметнутих одредаба значила би искључиво правно насиље, јасан је професор уставног права Милан Благојевић, јер каже, ОХР-у ни по унутрашњем ни по међународном праву није дат мандат за наметање закона.

– Када он упркос томе намеће нешто за шта хоће он да буде закон онда тиме еклатантно врши насиље над правом у БиХ, а насиљу се никако не смије прибавити легитимитет. Стога свако поступање јавних тужилаца у смислу оптуживања људи по овом тзв. Инцковом закону представља еклатантно кршење уставности и законитости односно краће речено владавине права у БиХ – додао је Благојевић.

Још од првог дана наметања одлуке Валентина Инцка из Републике Српске, али и из Србије стижу упозорења да би њено легитимисање значило и одобравање вербалног деликта.

– Инцко је увео БиХ уствари у један “орвеловски” тоталитарни режим, какав претпостављам да не постоји нигдје у европском свијету – рекао је историчар Александар Раковић.

Да је Валентин Инцко својом посљедњом одлуком уочи доласка оставио БиХ у још већој блокади од оне у којој је била, сматра и предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

И у својим извјештајима Савјету безбједности, каже, Инцко је подржавао једну страну.

Подсјетимо, уочи одласка из БиХ Валентин Инцко наметнуо је измјене Кривичног закона БиХ, што је резултирало јединством лидера свих странака у Републици Српској и посебном сједницом Народне скупштине на којој су усвојена два акта – Закон о неспровођењу одлуке високог представника и измјене Кривичног законика којима се забрањује називање Републике Српске или њених народа геноцидним и агресорским.

ИЗВОР: РТРС

Остале Вијести