НОВОСТИ

Деђански: Истјерати до краја кога је Ескобар звао да не подржи српско јединство

29/10/2021

Аналитичар из Београда Стевица Деђански сматра да треба истјерати до краја да се види ко су политичари које је лично звао амерички изасланик Габријел Ескобар, који је пред америчким Конгресом признао да је лично позивао лидере политичких странака у БиХ да не подрже политику српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о српском јединству.

 

Стевица Деђански

 

Деђански је рекао Срни да није ништа спорно да Ескобар зове лично и интервенише у смислу како мисли да треба да се ради, али спорно може да буде то што дио опозиције или политичара у Српској слуша то што им говори Стејт департмент и Америка и не обавјештава о томе јавност.

– Није проблем ако их неко позове и разговара, али морају о томе да обавести јавност да сви знају да нема шта да се крије. А овако показује се да су успели да ураде да – “тај један позив мијења све” – навео је Деђански.

Он је подсјетио да је постојало јединство власти и опозиције, што је било више него похвална ситуација у Српској и за српски народ, али се тачно види да у једном моменту када је дио опозиције почео да опонира Додику и да заступа исте ставове малтене као Бакир Изетбеговић.

– Почели су и да оптужују Додика за све што не ваља у БиХ – рекао је Деђански, истичући да је евидентно да се нешто десило у међувремену.

Он је рекао да то треба потенцирати и обавјештавати јавност, као и “истјерати” до краја да се види ко су политичари које је Ескобар звао, а који нису обавијестили јавност о томе.

– Мислим да би то разјаснило многе ствари у Републици Српској да се зна ко је какав и ко је на којој страни. Очигледно су неки политичари глумили јединство, зато што су мислили да ће то да им доноси те поене. Сада ти поени треба да се одузму –  рекао је Деђански.

Специјални изасланик америчког предсједника за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је јуче пред Конгресом да је лично позвао лидере политичких странака у БиХ да не подрже политику Милорада Додика о повлачењу из заједничких институција, те да је разговарао и са европским партнерима да и они ураде исто – да разговарају са лидерима политичких партија у БиХ и да им сугеришу да не подрже политику Додика.

– Лично сам обавио серију телефонских разговора са политичким лидерима у БиХ, а ускоро ћу и ићи у посјету том региону – рекао је Ескобар на саслушању у Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса.

Остале Вијести