НОВОСТИ

Додиков иступ политички мудар, аргументован и недвосмислен

28/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поступио је политички мудро и у правом тренутку, у сучељавању са друга два члана Предсједништва БиХ, пред важним гостом, аргументовано и недвосмислено изнио ставове Републике Српске о кризи коју у БиХ у континуитету генерише ОХР, а посебно наметнути закон бившег високог представника, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва Драган Калинић.

 

 Драган Калинић

савјетник српског члана Предсједништва Драган Калинић

 

Калинић је у изјави за Срну нагласио да су протеклих дана неки опозициони душебрижници, из само њима знаних разлога, узалуд звонили на узбуну због Додикове одлуке да оде на састанак са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

– На њихову жалост остали су кратких рукава, јер на јучерашњем састанку Додик нити је издао, нити продао било шта од заједничког става власти и опозиције, нити је понизио Републику Српску, већ управо супротно. Додик је без околишања предложио да се умјесто овог нелегалног и нелегитимног високог представника и једног броја његових међународних подржавалаца у разрјешење “босанског Гордијевог чвора” превасходно укључе Турска, Србија и Хрватска – истакао је Калинић, додавши да поменуте три земље имају итекако много додирних тачака у вези са БиХ.

Према његовим ријечима, они би заједнички требало да подстакну незаобилазни унутрашњи дијалог легитимних представника три конститутивна народа о будућности БиХ.

– Знамо да Турска има нескривену емпатију према Бошњацима и њиховим политичким тежњама, али Турска је итекако свјесна да будућност БиХ, мир и стабилност у њој зависе и од тога у којој мјери се и друга два конститутивна народа у њој осјећају комотним и равноправним – нагласио је Калинић.

Када је ријеч о економском значају овог састанка, Калинић је оцијенио да ће се њени економски бенефити врло брзо видјети у спољнотрговинској и инфраструктурној области.

Калинић је оцијенио да је састанак са Ердоганом био све само не протоколаран, напротив показао се оправданим из политичких, али и економских разлога и због тога је важан и за Републику Српску.

Он је додао да се и јуче показало да нису успјели појединци из опозиције који, како се то у народу каже, “траже длаку у јајету” за сваки Додиков потез.

– Њихови спинови о “фамозној украденој икони”, о потпису на МАП, о оптужбама да Додик политички дестабилизује Александра Вучића и другим темама вратили су се опозицији као бумеранг. Опозиција углавном импотентно покушава да омаловажи начин на који српски члан Предсједништва БиХ у интересу Српске користи могућности које му даје неспорни мандат добијен на протеклим изборима. Не једном се показало да је то узалудан посао – нагласио је Калинић.

Он је навео да је легално и легитимно право опозиције да се не слаже са влашћу о унутрашњим питањима Српске, али би ваљда требало да се подразумијева да остану досљедни у јединственој или, како воле да кажу, заједничкој, политици дефинисаној кроз посљедње закључке Народне скупштине Српске а у односу на садашње кризно стање у БиХ.

– Барем око овога не би смјело бити калкулисања нити једног политичког субјекта у Републици Српској, јер биће још искушења и тешких одлука у којима ће на тесту бити национално јединство и гдје неће бити простора за ускостраначке и личне интересе – закључио је Калинић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести