НОВОСТИ

Додик: БиХ могућа само ако ће функционисати на слову Дејтона

21/08/2022

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да тврдњом да БиХ дестабилизују сусједи Србија и Хрватска, СДА у ствари поручује да су проблем БиХ Срби и Хрвати, односно њихово постојање у БиХ уопште.

 

 

– Сматрам да би Србија требало да се укључи много више у рјешавање проблема у БиХ јер је Србија потписница Дејтонског мировног споразума, што јој даје за право да о свим питањима која се тичу уговора реагује. Захтјев западним земљама, као гарантима Дејтонског споразума, да се спроведу и подрже реформе у БиХ је порука да Србе и Хрвате не теба питати ни за шта и да је договор муслимана и западних држава довољан – нагласио је Додик за Срну.

Он је рекао да је СДА пренебрегла чињеницу да је и Руска Федерација, такође, гарант споразума на којем почива БиХ, па је призивање интервенције међународног фактора који стоји као гарант споразума позив и Руској Федерацији да се укључи.

– Инсистирање на јачању државних институција, како их зове СДА, и истовремено поштовање Дејтонског споразума је шизофрена политика ове муслиманске партије која никада од 1995. није прихватила нову политичку и уставну реалност у БиХ, што је главна препрека функционисању БиХ каква је успостављена 1995. године – рекао је Додик.

Инсистирање да се усаглашавају дејтонска рјешења какав је Дом народа у ФБиХ са недејтонским какав је дом народа у Републици Српској, каже Додик, искључено је, јер Устав БиХ познаје само Дом народа у ФБиХ.

Он је нагласио да у Републици Српској живи око 16 одсто несрба, док у ФБиХ живи око два одсто Срба, што је јасан показатељ и сигурности за повратнике и уважавање њихових права.

– Што се тиче питања границе за Србе и Хрвате ту нема ништа спорно, али кочница у рјешавању тог проблема је код муслимана. СДА би за почетак требало да јасно каже да БиХ не виде као муслиманску земљу, да поштују слово Дејтона, да уважавају чињеницу да су Срби и Хрвати такођ конститутивни народи, да са тим народима отворе поштен дијалог, а не да са међународном заједницом преговарају и рјешења намећу другим народима – навео је Додик.

Истицање руског утицаја у земљи у којој имамо директан пренос слома њемачког дипломате који овдје борави илегално, каже Додик, лицемјерје је за које је тешко наћи праву ријеч.

– Муслимани који се напајају комуникеима ПИК-а и даље форсирају тзв. руски утицај не би ли у антируској хистерији ушићарили какав поен за себе. Са таквом политиком какву води СДА тешко је наћи тачку компромиса, посебно ако се узму у обзир и све учесталије ратнохушкачке изјаве шега те партије – нагласио је Додик.

Он је поручио да је БиХ могућа само ако ће функционисати на слову Дејтонског споразума и ту и такву БиХ прихвата Република Српска.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести