НОВОСТИ

Додик: До 20. октобра биће уређени сви закони

17/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска има право на своја овлаштења, те да се понаша у складу са Уставом и никога не изазива.

 

Милорад Додик

 

– Република Српска ће до 20. октобра имати уређене све законе, 25. ћемо изаћи с тим и 26. заказати сједницу Народне скупштине Републике Српске која ће донијети закључке и законе и поставити нови, односно стари уставни систем – рекао је Додик.

Он је истакао да ће Српска вратити своја овлаштења која јој по Уставу припадају.

– Ако је Устав БиХ био довољна гаранција Србима да прихвате и одрекну се независне Републике Српске коју смо имали, да би били у аранжману који се зове Устав БиХ, зашто онда не би тај исти устав сада послужио као основа да се ријешимо незаконитости и неуставног понашања. Сва прича је о томе, а ово што је у међувремену рађено је неуспјели експеримент – нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз парламент БиХ, Додик је рекао да Шаровић може да предложи све што жели, али и сам зна да од тог нема ништа.

– За све што Шаровић предложи у парламенту БиХ, нпр. закон о укидању Закона о војсци, може рачуна на све гласове СНСД-а. Само ћу га на крају питати зашто то ради када зна да тако не може, али нека проба, ја нисам против тога – рекао је Додик и додао ће у Републици Српској наставити да раде по плану, те да ће до 20. октобра бити уређени сви закони.

Додик је рекао и да Република Српска има право на своју војску.

– Ми ћемо то организовати. Како ће се они /Бошњаци/ организовати то је њихов проблем. Да ли ћемо партиципирати у заједничким институцијама које нису уставне? Нећемо. Да ли ћемо заштити наше људе који су у међувремену радили у тим институцијама? Наравно да хоћемо – истакао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести